Gå til sidens hovedinnhold

Lett påvirket

Artikkelen er over 2 år gammel

Selma Victoria Fyllingsnes skriver om hvordan barn og unge blir påvirket av ting de ser og leser.

Innsendt

UNGHER: I vår moderne verden får hvert år, yngre og yngre barn, tilgang til internett og sosiale medier. Internettet er en flott ting, det inneholder en verden av informasjon, og det gir oss mulighet til å bli kjent med noen som bor på tvers av jorden.

Men barn og tenåringer kan lett bli påvirket av hva de ser. Det kan voksne og bli. Vi ser videoer, eller leser artikler om politikk, og stiller oss på en av sidene. Men så mye som en annen video, kan få deg til å skifte mening. Og du sitter der og lurer på om du egentlig har dine egne meninger da? Eller om du bare tror på alt du hører? Kanskje du ble lettere påvirket enn det du hadde trodd?

Unge jenter ser bilder av andre jenter, med timeglass-formede kropper, store lepper, klar hud, store pupper. Unge gutter ser bilder av andre gutter, høye, med masse muskler, skarpe kinnbein. De ønsker å se slik ut, de tenker "Om jeg bare hadde hatt det, da hadde jeg følt meg vakker." og de blir introdusert for plastisk kirurgi. Noe så enkelt, bare betale så kan du fikse det du misliker med deg selv. Men du ser kanskje ikke det at folk liker deg allerede, og det er bare du som ser noe galt med deg. For ikke alle folk ser ut som modeller, men det trenger de ikke heller. Kanskje den plastiske kirurgien kommer til å få folk til å se på deg, men den ekte kjærligheten er den som ser på deg uansett hva. Den ekte selvtilliten er den du har når du er glad i hvem du er, ikke den du får når du forandrer på deg selv.

Vi går på skole, og bryr oss så veldig når den vi er forelsket i sier noe om oss. For vi gir stor verdi til ordene til de vi er glad i. Og det de har å si kan såre oss mer enn det noen andre sier. Men om du har ingen venner, kan du lure på hvorfor? Er jeg slem, er jeg stygg, er jeg kjedelig? Hjernen din blir plantet med dårlige tanker, og selv om lærere prøver å hjelpe, så kan de ikke gi deg en ekte venn.

Internett kjendiser gjør dumme ting, og så gjør vi det samme. Bloggeren får seg plastisk kirurgi, hvorfor kan ikke vi? Youtuberen sier sin mening, da blir vi enige uten å høre på begge sider. En artikkel sier noe, da må det jo være sant. 

Oss unge kan bli lett påvirket, og det er skremmende, for det er vi som er fremtidens ledere.

Kommentarer til denne saken