Gå til sidens hovedinnhold

Skjønnhetstyranniet

Artikkelen er over 2 år gammel

Stine Sørensen deltar i UngHer-konkurransen med tekst og bilde om plastisk kirurgi og andre inngrep for å fikse på utseendet.

Innsendt

UNGHER: De siste årene har det vært mye snakk om plastisk kirurgi og inngrep. Vi unge scroller oss gjennom instagram og andre sosiale medier der vi ser kjendiser og andre medmennesker som har «fikset» på noe for skjønnheten skyld.

Tenåringsårene er kjent for å være forvirrende og ofte vanskelige å komme seg gjennom. I vår alder er det vanskelig å ikke bli påvirket av det vi ser på nett, om det er et tilbud på leppeforstørrelse eller et nytt treningsprogram for større rumpe. Vi setter spørsmålstegn til vårt eget utseende, og spør oss selv hvordan vi kan bli penere. Når vi da i tillegg ser disse menneskene med et stort ungt publikum kaste ut rabatter som konfetti, tenker vi kanskje også at med en slik operasjon, er vi ett steg nærmere til å bli som dem.
 

Jeg har uttrykt dette gjennom et foto der jeg tar et smilende selfie og er sminket som om jeg har «fikset» på nesen og fått leppene forstørret. Veldig nylig så jeg en artikkel på kk.no, der jeg leste om en klinikk som hadde reklamert på Instagram: «Russ i år? Alle russ får leppeforstørrelse til 2500kr helt fram til 17. Mai». Når ungdommer leser dette, tenker jeg at vi blir ubevisst påvirket av hvilket skjønnhetsideal som blir normalisert. Vi ser bilder av modeller og tv-personligheter med tydelig operert nese eller lepper, og tenker at det er dette som er det nye normale, og det nye vakre.

Vi ser oss i speilet og begynner å studere våre egne lepper, og tenker at det ikke ville skadet noen om de hadde vært litt større. Dette er en skummel tanke, fordi det viser seg at alderen på disse «ofrene» bare synker. Det som blir normalisert i dagens samfunn er ikke sunt for noen, og ødelegger ungdoms og barns selvtillit. Derfor synes jeg at det er viktig å sette lys på hva som faktisk skjer, og hvor farlig det kan bli i lengden.

LES OGSÅ: Slik deltar du i UNG HER-konkurransen

Kommentarer til denne saken