NETTMØTE: Skattemeldingen er sendt ut til fem millioner personer og leveringsfristen nærmer seg. Utsendingen til lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende foregikk i perioden 16. mars til 4. april.

Fristen for innlevering er som før 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Hva bør du sjekke?

Men selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt er den ikke ferdigutfylt.

Du er selv pliktig til å sjekke at opplysningene stemmer og eventuelt fylle ut det som mangler. Endringer i livet ditt påvirker skatten din og for noen kan koronapandemien ha påvirket privatøkonomien.

Eksempler på hva man bær være obs på kan være:

  • Endring i inntekt.
  • Færre reiser til arbeidsplassen.
  • Endring i lånerenter.

Du kan også ha rett på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen:

  • Reisefradrag (om du har rett på det)
  • Hvis du har solgt boligen din med gevinst eller hatt utleieinntekter.
  • Investeringer som kryptovaluta og andre finansprodukter som ikke er forhåndsutfylt.
  • Alle inntekter og verdier du har i utlandet må du opplyse om i skattemeldingen.

Still dine spørsmål her

Vi i Haugesunds Avis gir deg nå muligheten til å stille dine spørsmål om skattemeldingen direkte til Skatteetatens veiledere.

Send inn ditt spørsmål i skjemaet under.

Frist for å stille spørsmål er ut denne uken, altså uke 16. Skattejuristene Ina Katrine Holmeseth, Simen Longva og Ali Talovic svarer mandag 25. april, og alle spørsmål og svar kommer deretter på h-avis.no.

Når kommer skatteoppgjøret?

Når du har levert skattemeldingen behandler Skatteetaten den og lager et skatteoppgjør. Skatt til gode utbetales etter at dette er klart. Du blir varslet når dette er klart. I løpet av juni vil cirka 9 av 10 ha fått skatteoppgjøret og eventuell skatt til gode utbetalt.

De som får restskatt, får faktura med betalingsfrist i august.

Skatteetaten behandler skattemeldingene fortløpende utover høsten, så noen vil måtte smøre seg med tålmodighet.

Nytt av året

I år skal alle lønnstakere og pensjonister etter planen få den nye, elektroniske skattemeldingen som har blitt gradvis innført siden 2020.

Nytt i år er at de som mottar papirskattemeldingen vil få den tidligere, og i en ny versjon som er basert på den elektroniske skattemeldingen. Papirskattemeldingen ble som den elektroniske sendt ut fortløpende fra 16. mars til 4. april. Men selv om du får skattemeldingen sendt på papir, kan du også velge å logge deg inn og levere elektronisk på nett.

Nytt av året er også at de med enkeltpersonforetak får ny og forenklet skattemelding. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet.

skatteetaten.no finner du flere veivisere og god informasjon som hjelper deg med å få en riktig skattemelding.