PARIS: Ifølge franske medier tok mennene seg inn i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, en forstad av Rouen i Normandie, via en bakdør under morgenmessen. Den 84 år gamle presten Jacques Hamel, to nonner og to kirkegjengere ble tatt som gisler.

En tredje nonne greide å unnslippe og fikk varslet om dramaet. Politiets spesialstyrke var raskt på plass, og da gisseltakerne kom ut på kirketrappa, ble de skutt og drept.

Strupen skåret over

Ifølge en politikilde ble Hamel funnet drept med strupen skåret over. Et annet gissel ble funnet med knivskader i halsen og svevde tirsdag ettermiddag mellom liv og død, opplyser franske myndigheter.

Erkebiskopen i Rouen, Dominique Lebrun, bekrefter opplysningen om at den aldrende presten ble drept.

Hollande anklager IS

President François Hollande var raskt på plass i Saint-Étienne-du-Rouvray, sammen med innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Etter å ha blitt orientert av politiet på stedet, slo Hollande fast at det åpenbart var snakk om en terrorhandling og at de to angriperne kom fra IS.

– De hevdet å komme fra Daesh, sa Hollande, som bruker det arabiske akronymet for IS.

– Vi skal føre denne krigen med alle midler, lover den franske presidenten.

Tar ansvaret

IS tar i en kunngjøring formidlet via nyhetstjeneste Amaq ansvaret for kirkeangrepet og sier at det var deres «soldater» som sto bak. Identiteten til de to gjerningsmennene er ikke kjent.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen.

– Etterforskningen pågår, det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier en talsmann for innenriksdepartementet i Paris, Pierre-Henry Brandet.

Politiaksjonen var over etter 40 minutter, og etter at kirken var grundig gjennomsøkt ble det konkludert med at gjerningsmennene ikke hadde plassert sprengstoff i den.

– Barbarisk

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag.

«Vi står sammen», skriver statsministeren.

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer også kirkeangrepet på det sterkeste.

– Jeg fordømmer på det sterkeste det barbariske drapet på en prest i en fransk kirke. Dette var en feig og avskyelig voldshandling, skriver Brende i en Twitter-melding.

Grufull vold

Pave Frans slutter seg også til fordømmelsene.

– Spesielt fordi denne grufulle volden fant sted i en kirke, som er et hellig sted der Guds kjærlighet blir forkynt, sier han i en uttalelse.

Biskop Bernt Eidsvig i den katolske kirke i Norge er også rystet.

– Det er nesten umulig å kommentere og sette ord på en så bestialsk og sjokkerende handling, sier han til NTB.

– Gisselaksjonen skjedde i en forstad til Rouen, som er en by Norge har sterk tilknytning til historisk. For to år siden feiret vi sammen med Den norske kirke tusenårsjubileet for Hellig Olavs dåp i Rouen, forteller Eidsvig. (©NTB)