Gå til sidens hovedinnhold

UP-sjef: Forstår at folk reagerer

Artikkelen er over 3 år gammel

Anders Sandvik ble søndag 12. november fratatt førerkortet. Han reagerte blant annet på UPs metode.

TRAFIKK: Sjef for Utrykningspolitiet (UP) i distrikt vest, Terje Oksnes, sier til Haugesunds Avis at gjennomføringen av fartsmålingen av Anders Sandvik ved Knapphus er gjort etter gjeldende instrukser.

LES OGSÅ : Fratatt førerkortet, klaget og fikk det tilbake 

– Det som framkommer i avisen er en forenkling av forholdet. Kjernen i saken er at det er foretatt en gjennomsnittsmåling. Den er gjort etter boka. Men det vel det som har skjedd i forkant som Sandvik reagerer på, sier Oksnes.

Sandvik ble først prøvd målt etter «instruks for bruk av speedometer ved fartskontroll».

Denne målemetoden blir brukt når politiet ikke kan benytte gjennomsnittsmåleren på riktig måte, som når bilen som skal måles ligger bak politibilen.

Forenklet

– Ved bruk av speedometermåling der bilen som skal måles ligger bak, skal man enten ha en konstant eller minkende avstand til bilen bak. I tilfellet Sandvik prøvde UP-betjenten å holde avstanden og foreta en måling. Det fikk han ikke til. Derfor kjører han unna og kjører til side slik at bilen bak passerer ham. Når Sandvik har passert kommer UP-bilen i posisjon bakfra og får foretatt en ordinær gjennomsnittsmåling, sier Oksnes.

Han påpeker at dette ble gjort for å kunne sikre bevis for fartsovertredelsen.

Når det gjelder det om å fravike fartsgrensen, så sier UP-sjefen at det er innenfor gjeldende instruks, det samme gjelder det å ikke bruke blålys, blant annet for å sikre bevis i trafikksaker.

– Jeg forstår at trafikanten ikke har forståelse for metodebruken vår. Det kan jeg skjønne. Men, det at han, eller publikum generelt, ikke forstår vår metodebruk – det kan jeg som sagt forstå. Da er det også lett at bildet blir forenklet. Slik det står i avisen ser det litt rart ut at politiet holder på på denne måten, sier UP-sjefen.

Oksnes mener at Sandvik har fortsatt sin kjøring langt over fartsgrensen også etter at politibilen var ute av syne. Derfor mener han at provokasjon vanskelig kan hevdes.

Kommentarer til denne saken