UTSIRA: – Jeg har kommet godt i gang og har allerede malt over 30 bilder ferdig. Prosjektet er basert på at folk leverer inn et bilde som de liker av seg selv. De aller fleste er positive og jeg både håper og tror jeg klarer å få med alle til slutt, sier Klovning.

I godt voksen alder ble hun uteksaminert fra kunstskolen i Stavanger i 2009. Avgangsoppgaven hennes ble så godt mottatt at den havnet på Vestlandsutstillingen. De siste par årene har hun jobbet i det stille, men det var frem til idéen om å male Utsiras kvinner kom, etter en god natts søvn i vinter.

Magien i hverdagen

– Jeg studerte konseptkunst i Stavanger. Der dreier mye seg om å ha mål og mening med det du gjør. Jeg er veldig figurativ og satt vel med en oppfatning om at det jeg lager ikke alltid er like stuerent. Jeg hadde tenkt en god del på hvilken vei jeg skulle gå videre da idéen om å male alle Utsiras kvinner dukket opp, sier kunstneren.

Hver for seg har bildene ikke så mye betydning innenfor Klovnings kunstform, men samlet kan de bli et spennende kunstverk.

– Egentlig fasinerer mennesker meg mer en landskap og figurer. Samtidig er jeg veldig opptatt av menneskerene rundt med i samfunnet på Utsira - magien i hverdagen her ute. Verdt å løfte frem i dette i året vi har 100-årsjubileumet for kvinnelig stemmerett.

Datteren er ordfører

Aasa Helgesen var Norges første kvinnelige ordfører, da hun ble valgt i 1926. I perioden frem til 1928 var kommunestyrets sammensatt av elleve kvinner og en mann.
I 2013 er det kunstnerens egen datter, Marte Eide Klovning, som er ordfører i Utsira.

Egentlig var målet å være ferdig med kunstverket til valget i september, men det gikk ikke lang tid fra hennes planer ble kjent til hun ble booket inn til en egen jubileumsutstilling for kvinners stemmerett på fyrgalleriet 10. juni. Om ikke hun klarer å få alle med til juniutstillingen tror hun allikevel hun vil ha nok bilder til at folk forstår at kunstverket er sammensatt av mange deler.

– Det har vært viktig for meg i prosessen at kvinnene leverer inn bilder av seg selv som de liker og er fornøyde med. Jeg bruker å gjennomføre ting når jeg setter meg nye mål, så de som ikke leverer inn frivillig kommer jeg tar jeg kanskje bilde av selv, spøker Klovning.

Planen er å få med alle de rundt 90 kvinnene som lever eller har levd på Utsira i 2013.

Mest sannsynlig har hun malt alle Utsiras kvinner når sommeren er over.