Ønsker levende sentrum

TØFFE ÅR: Ordførerkandidatene Arne-Christian Mohn (Ap) (t.v.) og Jarle Utne-Reitan (H) (t.h.) var uenige om hva som er årsakene til det store underskuddet for Haugesund. De neste årene blir tøffe og vil medføre enda flere kutt. Debatten ble ledet av Aslak Bonde, politisk kommentator i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse.

TØFFE ÅR: Ordførerkandidatene Arne-Christian Mohn (Ap) (t.v.) og Jarle Utne-Reitan (H) (t.h.) var uenige om hva som er årsakene til det store underskuddet for Haugesund. De neste årene blir tøffe og vil medføre enda flere kutt. Debatten ble ledet av Aslak Bonde, politisk kommentator i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Tenk framover og sats på et levende sentrum, er ungdommenes råd til byens ordførerkandidater.

DEL

HAUGESUND: Amalie Storesund Olsen (18), Martin Møinichen Alsos (17) og Julie Stausland (18) er klare på hva de ønsker i Haugesund: Et mer levende sentrum.

Jentene skal stemme for første gang til høsten.

«Har Høyre styrt kommuneskuta inn i luksusfellen – trenger byen et nytt kart og kompass?» var temaet for valgdebatten i regi av TVHaugaland, Foreningen Samtid og Haugesund folkebibliotek på folkebiblioteket torsdag kveld.

Ordførerkandidatene Jarle Utne-Reitan (H) og Arne-Christian Mohn (Ap) ble utfordret på å stake ut den videre kursen.

Det blir fire tøffe år med nye kutt. Tallene fra rådmannen viser at kommunen må gå med minst 40 millioner kroner i driftsoverskudd hvert år i perioden 2016–2019, for å dekke inn underskudd på 163 millioner kroner før 2020.

Hvem som har skyld i at økonomien er blitt slik som den er, var ikke de tre Amnesty-engasjerte ungdommene så opptatt av. De tenker framover.


– Jeg planlegger å studere i utlandet, men jeg ønsker å komme tilbake til Haugesund, sa Amalie Storesund Olsen.


Julie Stausland planlegger også utenlandsstudier.


– Mitt ønske er at det blir mer storbypreg i sentrum, sier hun.


Martin Møinichen Alsos' hjertesak er å få et levende sentrum med sykkelveier. Et levende sentrum var også ordførerkandidatene opptatt av.


– For at ikke byen skal dø, må vi gjøre noe med sentrum og ha et klima- og miljøperspektiv. Vi må satse på en levende by i samarbeid med det offentlige og næringslivet, sa Mohn.


Utne-Reitan understreket at en ikke må være redd for å bruke privat initiativ, frivillige, Bymisjonen, Frelsesarmeen og idrettslag. Daglig leder for Kirkens Bymisjon, Arne Valen, påpekte at de frivillige nå rammes av kutt.


– Idretten sliter, og tilbud til rusavhengige legges ned. En krone til frivillig arbeid gir mangedobbelt tilbake. Det er billigere å forebygge enn å reparere, sa Valen.


Utne Reitan innrømmet at han slet da de kuttene ble gjort.


– Vi var tvunget til det. Flere kutt vil komme, og det vil smerte.


Møteleder Aslak Bonde spurte tilhørerne om det er opplagt at Mohn eller Utne-Reitan kom til å bli ordfører?


– Nei, ble det kjapt svart fra enkelte i salen.

Artikkeltags