Nå må du nyte, for snart skjer det noe

BLÅ HIMMEL: Haugesund (og Torvastad og Feøy) badet i sol onsdag ettermiddag. Her sett fra Vardafjellet.

BLÅ HIMMEL: Haugesund (og Torvastad og Feøy) badet i sol onsdag ettermiddag. Her sett fra Vardafjellet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mye pent vær, men noe truer i horisonten. Søndag kan det bli slutt på drømmepåsken.

DEL

VÆRET: Palmehelgen og de første dagene i påskeuken har bydd på sol, sol og bare sol. Og slik vil det fortsette, om enn med litt flere skyer.

– Kort fortalt vil vi få mye pent vær. Skydekket vil til tider variere, så mens en pen dag regnes som en dag nærmest uten skyer, vil torsdagen bli det vi kaller en lys dag. Skyene vi får vil henge høyt på himmelen, de vil være laget av og av den typen som lyset slipper lett gjennom, forklarer meteorolog Raphael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Over 15 grader ved kysten, ti på fjellet

Makstemperaturene ved kysten vil komme opp i rundt 15 grader.

– Kanskje også over, men tjue tror jeg ikke at det blir, sier meteorologen.

Ved kysten og i lavlandet vil det være kaldt, men neppe frost om natten, mens i fjellet får man frostnetter og temperaturer oppi ti grader.

– Slik er det ofte i påsken hvis man har høytrykk. Kaldt på natten og varmt på dagen. Det kan gi veldig hardt føre på morgenen, mens på ettermiddagen er det veldig mykt, så akkurat det kan være litt skummelt, sier Løvdahl med hentydning til de som tilbringer påsken i høyden.

Lavtrykk fra vest

Vindforholdene vil være rolige og hovedvindretningen vil være øst og sør, men det kan være lokale forskjeller.

Meteorologen forteller videre at fredag og lørdag ser lik ut som torsdagen.

Først søndag skjer det noe. Hvorvidt det blir tidlig eller seint på dagen er vanskelig å forutse onsdag ettermiddag, men at det er endring på gang er ikke meteorologen i tvil om.

– Høytrykket trekker sørover og åpner opp for noe som kommer inn fra vest. Det vil gi en endring i værtypen og forbigående regn søndag og mandag, sier Løvdahl.

– Det kan gå begge veier

Etter at påsken er omme og når tirsdagen kommer, kan det virkelig gå begge veier.

– Det er et stort sprik, og hvis man sjekker yr.no ofte, kanskje flere ganger til dagen, vil man se at man gjerne får forskjellig resultat for hver gang man sjekker hvordan været vil bli neste uke, sier meteorologen.

– Vi vet rett og slett ikke hva som vil skje, legger han til.

– Enormt viktig med solbriller og solkrem

Men la oss ikke ta sorgene på forskudd. Foreløpig skinner solen, og Løvdahl anbefaler alle å følge med på UV-varselet på yr.no.

– Spesielt på fjellet hvor du får den hvite snøen i retur er det veldig viktig med solkrem og solbriller. Også hvis du har kystpåske kan det bli vondt i øynene med glitringen fra havet, sier Løvdahl.

Han minner også om at den store gress- og lyngbrannfaren vil vedvare, også når nedbøren kommer.

– Den gamle lyngen fikk seg en trøkk under den varme sommeren i fjor og den nye vegetasjonen har ikke kommet opp ennå. Så man må være veldig obs, for det går så fort, sier meteorologen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken