Søkkvåt helg i vente på Vestlandet

Lørdag og søndag er det varslet mye regn på Vestlandet, med fare for flom og skred.

Lørdag og søndag er det varslet mye regn på Vestlandet, med fare for flom og skred. Foto:

Av

Det er ventet fra 60 til 100 millimeter regn på ett døgn på Vestlandet i helgen. Resten av landet slipper unna det første ordentlige høstlavtrykket.

DEL

VÆRET: I forbindelse med den kraftige nedbøren som er ventet, har Meteorologisk institutt satt gult farenivå i de to vestlandsfylkene Hordaland og Sogn og Fjordane. Fra lørdag kveld klokken 18 kan det komme opptil 100 millimeter regn på 24 timer.

– Det er fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp, samt lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann, heter det i farevarselet.

NVE har også utstedt gult farevarsel om jord- og flomskredfare fra Rogaland til Sunnmøre som følge av regnet. De ber folk om å holde seg unna bratte skråninger, bekker og elveløp lørdag og søndag.

Regn og vind i vente

Vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt forklarer at det er et nytt og litt kraftigere lavtrykk som kommer inn fra vest sent lørdag.

– Det både en del nedbør og en del vind i forbindelse med lavtrykket, som kanskje er det første ordentlige høstlavtrykket i høst, sier hun til NTB.

Det er ventet vindkast på 25 til 30 meter per sekund sør for Stad fra klokka 2 natt til søndag.

Meteorologene har også sendt ut gult farevarsel for snø i fjellet i Sør-Norge, Trøndelag, Nordland og Troms. Varselet gjelder fra torsdag ettermiddag til lørdag, og ifølge meteorologen vil snøgrensa synke i helgen.

Kjøligere til uka

Det ser ut til at Østlandet får det fineste været i helgen, mens det trolig blir litt vind i Trøndelag og Nordland.

– Østafjells slipper nok unna med litt spredt regn på søndag, men ellers vil det være oppholdsvær, sier Borander.

Ifølge meteorologen ser det ut til å bli et lite blaff av litt mildere vær fra søndag, men fra neste uke vil temperaturene synke over hele landet. I de nordlige fylkene kan det bli minusgrader i indre strøk.

– Fra neste uke blir det kjøligere over hele landet enn det som kan være normalt for årstiden. Det kan bli behagelige temperaturer på dagen, men det blir våtere og kjøligere.

Artikkeltags