Uvær skaper flom- og skredfare på Vestlandet

To biler ble fanget av et steinras ved Lausasteintunnelen på riksvei 13 i Odda i Hordaland.

To biler ble fanget av et steinras ved Lausasteintunnelen på riksvei 13 i Odda i Hordaland. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

NVE har satt flom- og skredfarenivået på Vestlandet til gult, og det har allerede gått skred i Rogaland og Hordaland.

DEL

VÆRET: Bratte skråninger samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt for skred, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats varslingstjeneste varsom.no. Også områder med nysnø er spesielt utsatt.

Gult nivå er det laveste av Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) varslingsnivåer, og betyr en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

Det har allerede gått steinras både i Hordaland og Rogaland. På fylkesvei 503 mellom Vikeså og Byrkjedal er veien stengt på grunn av et steinras ved Gloppedalsura i Rogaland, melder Vegvesenet.

Også på riksvei 13 ved Odda i Hordaland har det vært et steinras, der store steiner har rast ut i veien. To biler ble tatt av raset, og en person ble sendt til sykehus med lettere skader.

– Jeg har fått beskrevet at steinene er på størrelse med små biler. Så det er ikke løsmasse som har rast ut, det er store blokker, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

Mindre kraftig enn ventet

Uværet på Vestlandet ble i morgentimene torsdag nedgradert fra mulig ekstremvær og er nedgradert til obs-varsel. Torsdag ettermiddag ventes liten storm og et lavtrykk mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden.

– Vær obs på kraftige vindkast mellom 25 og 35 meter per sekund innover land, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Skredfaren på Vestlandet ventes å minke i løpet av torsdag kveld og natt til fredag, melder NVE.

Kraftige regnbyger

Det er ventet mye regn i Rogaland og Hordaland, enkelte steder opp mot 120 millimeter i løpet av et døgn.

Fylkesvei 520 ble stengt klokka 10.30 torsdag formiddag, som følge av stor vassføring i Svandalsfossen, opplyste Sørvest politidistrikt. En time senere ble veien åpnet igjen, og trafikken dirigeres av Statens vegvesen.

I Egersund styrket kommunen beredskapen torsdag morgen, etter kraftig stigning av vannstanden i Hellelandsvassdraget, ifølge NRK.

Informasjonssjef Leif Broch i kommunen sa de ventet en flomtopp i løpet av formiddagen. Vannstanden steg fra to meter til over tre meter i løpet av natten.

Riksveg 13 stengt etter ras – to biler skal være tatt

Sauda var isolert

Snøkaos i Odda: – Kommunen ber folk holde seg hjemme 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken