Gå til sidens hovedinnhold

NVE utvider skred- og flomvarslene etter kraftig nedbør og snøsmelting

Artikkelen er over 2 år gammel

Flomvarselet som har omfattet store deler av Vestlandet, er utvidet til også å gjelde kommuner langs Ottavassdraget. Samtidig øker skredfaren på Vestlandet.

Det varsler Norges vassdrags- energidirektorat (NVE) søndag formiddag. Flomvarsel oransje gjelder nå Hordaland, Sogn og Fjordane og berørte kommuner langs Ottavassdraget i Oppland på grunn av stor snø- og bresmelting og kraftig økning i vannføringen til søndag.

Flere elver og bekker har gått over sine bredder i Nord-Gudbrandsalen og forårsaket flomkaos, ifølge NRK. Flere biler og bygninger er ødelagt av vannmassene, hus er evakuert og flere innbyggere har mistet strømmen som følge av flommen.

Samtidig utvider NVE jord- og flomskredfaren på Vestlandet til å gjelde flere kommuner i Rogaland og Møre og Romsdal. Skredfaren er nå gul i hele området som omfattes av varselet. På Varsom.no vises det til at det lokalt er kommet opptil 180 millimeter nedbør de siste 48 timene, og det er ventet mye nedbør søndag ettermiddag og til natt til mandag.

– Regn og kraftig snøsmelting vil lokalt gi ytterligere økning i vannføring. Nedbøren vil komme som regn høyt til fjells, og i områder med bre og snø vil smelting bidra til økt vannføring. Svært høye temperaturer og regn har natt til søndag ført til kraftig vannføringsøkning i flere vassdrag. Enkelte vassdrag hadde søndag morgen flomvannføring på rødt nivå, opplyser myndighetene på Varsom.no om det utvidede flomvarselet.

Kommentarer til denne saken