Er det lenger fra Kopervik til Haugesund enn fra Kolnes til Haugesund?

Da jeg leste Tor Inge Fredriksens innlegg i Haugesunds Avis i dag, tirsdag 12.04.2022, følte jeg meg virkelig betydningsfull. Aldri tidligere har jeg blitt navngitt så mange ganger i et avisinnlegg. Fredriksen raljerer over meg slik han raljerer over alle andre som ikke deler hans synspunkter. Men jeg er usikker på om han tidligere har raljert så mye over noen andre.

Nok om det. Det kan godt hende at Fredriksen og hans venn, byplanlegger Vigleik Winje, tror at de redder verden og innfrir alle FNs bærekraftmål ved å satse tungt på utvikling fra sentrum og ut fra Karmøys tre byer – og regionsenteret Haugesund. Jeg tror at de som virkelig har greie på dette, og som er vant med å arbeide med større populasjoner og større områder, ville le seg i hjel av denne debatten. De ville sett regionen i en større sammenheng.

Det kan godt hende at Fredriksen mener at eneboligtomter og småhusbebyggelse, som er det mange søker når de bosetter seg i vår region, like gjerne kan ligge i Kopervik som på Kolnes. Nå er det en gang slik at det er stor netto innpendling fra Karmøy til Haugesund. Burde det ikke være i FNs interesse å flytte flere av disse pendlerne nærmere sin arbeidsplass? Gi et tilbud som var nærmere Haugesund sentrum enn det Kopervik er?

Det beste må ikke bli det godes verste fiende! Det er bedre for bærekraftmålene, bedre for FN og bedre for miljøet å bygge ut boliger på Kolnes enn i Kopervik. Nettopp derfor har et enstemmig kommunestyre i Karmøy sendt samfunnsdelen av kommuneplanen til Karmøy tilbake til administrasjonen.

Et samlet politisk miljø var ikke fornøyd med utkastet som kun fokuserte på vekst ut fra sentrum av våre tre «byer». Jeg må sette byer i anførselstegn, for Kopervik er betegnet som et regiondelsenter og Åkrehamn og Skudeneshavn som områdedelsenter i regionalplan for areal og transport. Norheim og den sentrale delen av fastlandskarmøy har fått nøyaktig samme status som Åkrehamn og Skudeneshavn – det er et områdedelsenter. Så hvorfor skal fastlandet, med Norheim i front, behandles annerledes enn Åkrehamn og Skudeneshavn?


Redigeringslogg 13.4. klokka 10.45: Redaksjonen har fjernet et avsluttende avsnitt med spekulasjoner om Winjes rolle, og en setning der Halleland beskriver sin oppfatning av Fredriksen som person. Vi ber om at skribentene holder seg saklige og unngår personangrep.