Velkommen til Rogaland

FEIL STED: Fylkesgrensa bør ikke gå her. Det er ulogisk at Sveio formelt er tettere knyttet til Høyanger enn Haugesund. ARKIVFOTO: TOR A. Johannessen

FEIL STED: Fylkesgrensa bør ikke gå her. Det er ulogisk at Sveio formelt er tettere knyttet til Høyanger enn Haugesund. ARKIVFOTO: TOR A. Johannessen Foto:

Skuffelsen var naturlig nok stor i Sunnhordland da fylkesutvalget i Vestland gikk inn for å droppe Hordfast i sin innstilling inn mot ny Nasjonal transportplan (NTP). 12. mai skal fylkestinget behandle saken.

DEL

LederDerfor truer Stord-politikere med å bytte tilhørighet fra Vestland til Rogaland. Saken skal opp i kommunestyret to dager etter den behandles i fylkestinget.

Disse truslene bør bli lagt merke til. Kanskje vil det komme et vedtak i fylkestinget der det sendes en fredsdue over til sørsida av Bjørnefjorden, men makta i Vestland fylke har vist sitt ansikt: Den bryr seg ikke altfor mye om Sunnhordland. Bergen ser i andre retninger når det gjelder samferdsel – faktisk i så stor grad at de der ikke støtter opp om veiprosjekt av nasjonal betydning i egen region.

Sunnhordlandskommunene må selvsagt vurdere flere forhold når de vurderer regional tilknytning, men en ting kan vi slå fast: Stord, Bømlo og Fitjar er velkomne til Rogaland. Vi tør ikke love at Stavanger-folket kommer til å jobbe hardt for Hordfast før all usikkerhet er ryddet bort fra Rogfast, men dette er vel så sannsynlig som at Bergen og Nord-Vestland gir sin støtte.

Uansett vil Sunnhordland og Haugalandet sammen være en betydelig og naturlig maktfaktor i eget fylke. I større grad enn i dag.

Skjer en slik overgang, er det opplagt for oss at Sveio og Etne også blir med. Det er meningsløst at de formelt skal ha en tettere regional tilknytning til Sunnfjord og Høyanger enn Vindafjord og Haugesund. At det fortsatt går ei fylkesgrense på Fikse og i Viksefjorden, viser hvor ulogisk og lite styrt regionreformen har vært.

Så kjør på, folkens. La oss samle storregionen vår i ett fylke. Blir det krangel om navn og slikt, er vi åpne for «Sør-Vestlandet», og for å legge administrasjonen sentralt, til Haugalandet.

Sunnhordland og Haugalandet vil være en betydelig og naturlig makt-faktor i eget fylke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags