Gå til sidens hovedinnhold

Vennlighetens kraft

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vennlighetens kraft

Vennlige og generøse handlinger er alt som skal til for å få folk til å føle seg bedre.

Jeg gikk, for stund siden, ned Haraldsgata og litt foran meg gikk det en student. Plutselig åpnet sekken hans seg, og en haug med papirer falt ut og ned på bakken. Heldigvis var det tørt her i Haugesund akkurat den dagen. Jeg tenkte ikke mye over det, bøyde meg ned for å samle opp papirene, gav dem til ham og gjorde ham oppmerksom på at sekken var åpen.

Så..

I kroppene våre har vi et stoff som heter oksytocin, og det er blant annet dette stoffet som er ansvarlig for å skille ut følelsen av «glede», «varme», «enhjørninger» og «regnbuer» i sjelelivet vårt. Det er og det stoffet som er med på å danne grunnlag for varm medmenneskelighet og kontakt vi mennesker har med hverandre, som vennskap og kjærlighet.

Store mengder oksytocin strømmer igjennom en kvinnes kropp i løpet av en fødsel, og det er dette som er grunnlaget for det sterke mor-barn forholdet. Oksytocin el limet i medmenneskelig kontakt.

Det er mange måter å utskille oksytocin på, en av dem er vennlige og generøse handlinger.

Det føles godt når vi gjør noe godt for andre, og det kjennes godt ut når andre gjør noe godt for oss.

Så tilbake til Haraldsgata. På denne dagen gjorde jeg noe hyggelig for en annen, uten å forvente noe i gjengjeld. Resultatet var at jeg fikk et lite «skudd» av oksytocin, og med det jeg fikk en god følelse. Studenten foran meg snudde seg og sa «takk», og ettersom det kjennes godt ut når noen gjør noe hyggelig for enn, så fikk han og en god følelse.

Så..

Litt lenger nede i gaten, ved overgangen ved SR bank, ble jeg stående å vente noen sekunder på en passerende bil. Der sto det en fyr ved siden av meg med gul caps som plutselig sier: «Jeg så hva du gjorde bak der! Det var skikkelig kult gjort!».Så mitt resultat av denne kommentaren er som følger: «Det å være vitne til en generøs handling frigjør oksytocin». Så denne fyren med gul caps, ved fortauet, fikk en god følelse!

Det beste med oksytocin er det at: «Jo mere oksytocin vi har i kroppen, jo mer generøse blir vi!» Det er moder jords desperate forsøk på å få oss til å ta litt mer vare på hverandre. Jeg kan nesten garantere at «mannen med den gule capsen» gjorde noe godt for en av sine medborgere senere den dagen, utelukkende fordi han «SÅ» noen gjøre noe godt denne dagen.

Så hva om alle som leser dette bestemmer seg AKTIVT for å gå ut i hverdagen, med våre to meter med avstand, å gjøre en vennlig handling for en annen. Uten å forvente noe i gjengjeld. Bare se for deg hva som kan skje i livene til alle de som opplever og bevitner denne «godhetshandlingen»!

MEN, det må være en genuin handling!En genuin handling, av vennlig kraft.

Kenneth Henriksen

Kommentarer til denne saken