OBS-varsel for hele Vestlandet

Østlandet opplevde store nedbørsmengder lørdag. FotoIllustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Østlandet opplevde store nedbørsmengder lørdag. FotoIllustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det ventes store nedbørsmengder. Regnet starter natt til mandag, og vil vare til tirsdag formiddag.

DEL

VÆRET: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt varsel for flom- og skredfare for Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

Enkelte steder på Vestlandet er det ventet så mye som rundt 130 mm nedbør på 36 timer.

– Det er en stund siden vi har meldt såpass mye. Sist jeg husker var vel i fjor vinter, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mest nedbør er det ventet i fjellområdene Stølsheimen, Kvamskogen, vest og sør for Folgefonna og i Ryfylkeheiane i Rogaland.

Nedbøren kommer fra et lavtrykk som vil legge seg ved havområdet ved Stad. Lavtrykket bringer med seg kraftig pålandsvind.

– Det blir vind opp mot 25 meter per sekund i kastene, og dette trenger godt inn i landet og fjordene, sier Fagerlid.

Politiet har også gått ut med anbefaling om å rense avløp og takrenner, samt sikre trampoliner og hagemøbler grunnet de kraftige vindkastene.

Flom i vassdrag

Med vinden kommer nedbøren, som vil merkes over hele Vestlandet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt flomvarselet til gult nivå.

– Det er et stykke opp til oransje og rødt. Det er størst fare for oversvømmelser i forbindelse med vassdrag, men trolig vil det ikke komme nok regn til at det blir farlig, sier Fagerlid.

– Følg med

Heidi Stranden, vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE oppfordrer folk til å følge med på varsom.no. Her vil det bli lagt ut oppdatert informasjon hver formiddag.

– Både bekker og elver kan gå ut over sine bredder. Befinner du deg på steder der det bøtter ned, er sannsynligheten for flom- og jordskred økende, sier Stranden til BA.

Modalen, Eikelandsosen og Åkrafjorden i Rogaland er områder hvor det kan bli flommer i elvene. Sist det var en stor flom på Vestlandet, ble Voss-området hardt rammet. Dette var i slutten av oktober 2014. Her vil de trolig slippe billigere unna denne gangen.

– Det er ikke her vi forventer mest regn. Det blir heller i Kvinnherad-området, for eksempel Rosendal og Husnes, sier meteorolog Fagerlid.

Snø i fjellet

Når det verste regnværet har gitt seg, venter meteorologene mer kjølig luft.

– Vinden vil dreie til nord-nordvest fra tirsdag ettermiddag, og temperaturene kan komme ned i 5–10 grader nattestid. Det kan også bli snø i høyfjellet, for eksempel på Hardangervidda eller Sognefjellet, sier Fagerlid.

– Er det vanlig på denne tiden?

– Det kan skje mot slutten av august, og er relativt vanlig i september. Så tidlig som dette, er ikke dagligdags.

Snøgrensen er på 1000–1200 meter på onsdag, før det ventes mildere luft igjen inn mot helgen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken