POLITIKK: Årsaken til at Hareide nå trolig gjør comeback på politisk toppnivå, er at Fremskrittspartiet forsvant ut av regjeringen tidligere denne uken.

Hovedpersonen bekreftet da han kom tilbake fra en utenlandsreise torsdag morgen at han kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen.

Ifølge VGs opplysninger tar Knut Arild Hareide nå over etter Jon Georg Dale (Frp) som samferdselsminister.

Høsten 2018 bestemte KrF med knapt flertall å gå inn i Solberg-regjeringen, noe partiet gjorde for ett år siden. Dermed tapte Hareide, som ville samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, den interne dragkampen og trakk seg som partileder.

Hvis Hareide nå går inn i Solbergs regjering, vil det være kontroversielt internt i KrF – både blant de som kjempet for at Solberg skulle få fortsette, og de som sto Hareide nærmest.

De som vil ha Hareide inn nå, peker først og fremst på hans tyngde og erfaring som politiker i en situasjon hvor et hardt presset KrF må levere i en mindretallsregjering. Han er profilert og har lang erfaring som stortingspolitiker, partileder og tidligere statsråd.

Dessuten vil han kunne bidra til å lege sårene etter veivalget, påpeker flere.

Knut Arild Hareide

Født 1972 i Bømlo i Hordaland. Gift med Lisa Maria Hareide, tre barn.

* I 2001 ble han utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet i Bondevik II-regjeringen.

* Var miljøvernminister i årene 2004–2005.

* Overtok etter Dagfinn Høybråten som KrF-leder i 2011.

* Ville i september 2018 at partiet skulle gå for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men tapte den interne kampen. Trakk seg som partileder da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar 2019.

* Etter at Frp forlot regjeringssamarbeidet denne uken, blir han nå samferdselsminister i Solberg-regjeringen, ifølge VG.

Kilde: NTB