HAUGESUND: I mai var Bjørn Dybdahl skeptisk til å booke konserter i høst. Eieren av Høvleriet fryktet koronaviruset. Under Sildajazz hadde han fire arrangementer i Høvleriet som han driver. Under Filmfestivalen smeller han til med flere arrangement.

– Vi har fått testet hvordan lokalene våre fungerer under Sildajazzen. Vi har hatt inntil 200 publikummere og strenge smitteverntiltak.

Gjør noe spesielt

– Du åpner opp for Vise og lyrikk og andre festivaler i høst?

– Vise og lyrikkfestivalen er planlagt 27. og 28. november. Den ble flyttet fra april. Nå har vi satt sammen nesten det opprinnelige programmet. Jonas Fjeld gikk ut, han kunne vi ikke ha. Vi skulle hatt deLillos 19. mars. Den ble selvsagt avlyst. Nå har vi greid å få de Lillos inn på Vise og lyrikkfestivalen på lørdagen og No. 4 blir headliner fredagen. Nå har vi tenkt å gjøre noe spesielt, sier Dybdahl til Haugesunds Avis.

Samme lyd i to lokaler

Han har fått 100.000 til et prosjekt som til sammen vi lande på rundt en million kroner. Under deLillos-konserten 28. november på selve Høvleriet skal det strekkes en kabel fra PA-anlegget opp til Garasjebryggeriet, slik at det blir samme lyd i begge lokalene. På storskjermen kan publikum få oppleve Lars Lillo-Stenberg & co. i fri utfoldelse.

– Jeg har snakket med bandet. Det kan jo hende at Lars Lillo-Stenberg tar en tur til Garasjebryggeriet og gjør for eksempel en akustisk låt. Under normale forhold vil Høvleriet amfi ha plass til 400. Garasjebryggeriet utvides og vil få 550 plasser. Vi tenker oss at 400 vil kunne få med seg deLillos-konserten i høst. Med to forskjellige billettpriser. På sikt kan vi øke kapasiteten til opp til 1.000 publikummere.

Spennende ting er på gang. Vi tenker at gamle, invalide og folk i risikogrupper som ikke kan gå på konsert, skal likevel få en konsertopplevelse gjennom denne måten å formidle konserten. Dette har ikke noe med korona å gjøre, forteller Dybdahl.

Blues og progrock

Før Vise og lyrikkfestivalen med musikere og poeter blir det bluesfestival 17. september. Den vil gå over en dag med Reidar Larsen som plakattopp. Da kan det hende det bare blir plass til 150. Progrockfestivalen er støttet av Norsk kulturråd og kjøres over to dager 6. og 7. november.

– November blir en travel måned. Høsten blir slettes ikke normal, overhodet ikke. Vi skal ha konsert med Minor Majority i oktober, og Lørdagsjazzen kommer til å gå som vanlig med 200 sittende publikummere slik det pleier å være.

Ingen god butikk

– Taper du mye penger som konsertarrangør denne høsten?

– For å si det på en annen måte: Kultur og konsert har aldri vært god butikk. Mye av det vi gjør er faktisk veldedighet. Når vi har konserter eller ikke, taper vi omsetning, men ikke fortjeneste. Stort sett engster jeg meg ikke for dette. Det er et kulturhusprinsipp som du finner i hele Norge og er en stor risikosport. Det er topper og bunner. Du skal være heldig hvis du har gode overskudd. Jeg klager ikke. Den store forskjellen er at jeg får mer fritid til å destillere whisky og brygge øl, mine sideprosjekt.

Bjørn Dybdahl tror vi kommer til å slite med koronapandemien fram til vi får en vaksine kanskje til jul neste år. Vi må belage oss på det verste.

Både sommer- og høstfestivalene i 2021 er høyst usikre. De er naive som budsjetter med det.