FOTBALL: Vard har scoret svært lite i vinterens treningskamper. Selv om det ble fem scoringer, deriblant to selvmål og ett mål på straffespark, mot 3. divisjonslaget Sola lørdag, må spørsmålet stilles:

Hvem skal score målene for Vard i årets sesong?

– Det må bli oss tre det, smiler Andreas Endresen, Roy Miljeteig og Jose Bonilla.

De tre scoret Vards mål som ikke var selvmål lørdag. Kaptein og veteran i Vard-laget, Roy Miljeteig, er klar på at de må levere foran motstanderens mål om Vard skal gjøre en god sesong.

– Jeg synes vi skal legge såpass press på oss selv og si at vi tre må score en del mål om vi skal gjøre det bra i år.

– Det ble ikke mange mål på meg i fjor, men jeg satser på å slå tilbake i år og gjøre en god sesong, kommenterer Miljeteig.

På utlån fra FKH

Jose Bonilla og Andreas Endresen er i utgangspunktet hovedkonkurrentene om midtspissplassen i årets Vard-lag

– Jeg har ikke satt meg noe mål, men en ønsker alltid å komme over ti. Det var skjønt å gjøre mitt første mål for Vard i dag. Nå håper jeg det kommer flere framover, sier Bonilla, 22-åringen som er hentet fra Degerfors i Sverige.

19 år gamle Andreas Endresen er utlånt fra FKH til Vard. Skudenesbuen kom inn som innbytter for Bonilla 25 minutter før slutt i lørdagens kamp. Knappe ti minutter senere scoret han Vards femte mål.

– Ja, vi må levere scoringer, bekrefter Endresen.

– Det skal sies at vi spiller på en annen måte i år enn da vi hadde Erling (Flotve Myklebust). I fjor var det mye Erling, men i år skal vi bidra på flere fronter. Disse to må score litt de også, men hele presset ligger ikke på dem. Vi er flere som må bidra mer med scoringer i år. Det er mange som kan blomstre i årets Vard-lag. Det handler om å gripe sjansen når en får muligheten, presiserer Miljeteig.

Myklebust scoret 16 mål for Vard i 2. divisjon i fjor og var blant divisjonens mestscorende. I år spiller han for Åsane i 1. divisjon.

Ønsker å kjempe i toppen

Vard endte i 2021 på 5. plass med 43 poeng i 2. divisjon, avdeling 2. Det var fem poeng opp til Arendal på 2. plassen som ga kvalifisering.

Er årets Vard-lag godt nok til å være med helt i toppen i år?

– Vi har i alle fall lyst å kjempe i toppen, men vi får se hvordan det går, svarer Endresen.

– Jeg er litt usikker. På vårt beste er vi helt der oppe, men vi kommer også til å få motgang. Da handler det om hvordan vi takler det. Takler vi det bra, vil vi være med helt i toppen, tilføyer Miljeteig.

Om lørdagens treningskamp mot 3. divisjonslaget Sola sier Miljeteig:

– Det var godt med fem scoringer i dag, for det er det vi har hatt fokus på de siste treningene. 1. omgangen er vi veldig fornøyde med, men 2. omgangen ble rotete. Vi tar med oss 1. omgangen og fem mål.

– Flere må melde seg på

Vard-trener Kolbjørn «Kolla» Fosen så i likhet med sin kaptein Roy Miljeteig mye positivt i 1. omgangen lørdag.

– Vi var bedre i presset, Sola var knapt over midten i 1. omgang. Det var også bedre offensivt med tanke på at det var bedre samhandling og relasjoner enn hva det har vært i de tidligere treningskampene, sier Fosen.

Han er også enig med Miljeteig i at Vards scoringer vil være jevnere fordelt enn det var i fjor.

– Vi er et kollektiv med tanke på presspill, og godt offensivt spill vil gi oss sjanser og muligheter til å score. Vi vet kampene i 2. divisjon er tette, og så får vi se om vi er gode nok til å vippe dem i vår favør. Om det er et selvmål, eller om det scores på annet vis, så er vi fornøyde

– Det er også kamp om alle plassene. Vi får se hvem som får dem når serien starter opp, kommenterer «Kolla».

Selv om også Fosen er usikker på om Vard er gode nok til å være med helt i toppen, ser han positivt på at omgivelsene snakker om Vard som et potensielt topplag i årets 2. divisjon.

– Erling Flotve Myklebust har en ekstrem ferdighet i fart og da utnyttet vi det i fjor. Den farten på topp har vi ikke nå. Da må flere melde seg på og vi må ha flere trekk i laget.

– Nå har vi skrapt sammen et godt lag som kan være med i toppen. Det gjenstår å se hvor gode vi blir, men vi skal være glade for at vi har skapt såpass entusiasme at folk utenfra ser på oss som et mulig topplag.

– Selv om vi selger unna og har utviklet fire gode spillere til spill på høyere nivå, ser det ut til at vi fortsatt er et attraktivt lag, sier Vard-treneren.

– Egersund er favoritt

Fosen bekrefter at spillerne har et uttalt ønske om å kjempe i toppen i år, men med flere hardtsatsende klubber med større budsjett enn Vard plasserer han sitt lag i utfordrergruppen bak en topptrio.

– Favorittene er Egersund, med Strømmen og Arendal tett på. Egersund trener på dagtid og har lagt mye ressurser i dette. At de er favoritter er det ingen tvil om. Strømmen har rykket ned fra 1. divisjon. De trodde de skulle miste mange spillere, men de ser bra ut nå og er sammen med Arendal og Egersund i en klasse for seg.

– De beste lagene er på en annen planet enn oss. Vi er ett av mange andre lag som ønsker å være med. Nå har vi vært med nesten helt inn i to sesonger. Målet er alltid å strekke seg litt til, selv om vi har mange nye, unge spillere som i år skal få muligheten. Det er det som er kjekt. Å hele tiden bygge nytt lag hvor nye, lokale spillere får muligheten. Det er det som er oppdraget til Vard, poengterer Fosen.

Han nevner tre klubber, i tillegg til Vard, som utfordrere til favorittrioen:

– Moss satser veldig hardt nå, og det gjør også Fløy og Øygarden. Vi er i skorpen med dem. Det vil nok være ett av lagene i denne gruppen som vil pirke på de tre topplagene i år.

Vard serieåpner borte mot Strømmen lørdag 9. april.

– En vi unner å få spilletid

Midtstopper Raymond Skjelde er eneste spiller som er langtidsskadet i Vard-stallen, men mot Sola sto midtbanespiller Joakim Våge Nilsen, midtstopper Jonas Valland og midtstopper Adam Dobosz over med det som beskrives som småskader.

Torvastadbuen Arne Bjordal ble kåret til årets midtbanespiller i Vard i fjor. I årets sesongoppkjøring har Bjordal også spilt høyreback, venstreback og midtstopper. Mot Sola var det Bjordal som var Claus Niyukuris makker i midtforsvaret:

– Han er en spiller vi stoler veldig på og han kan spille overalt. Han er en vi unner å få spilletid og vi bruker han der det trengs. Det er ingen tvil om at Arne behersker å spille på mange plasser. Vi er veldig fornøyde med han, forteller Kolbjørn Fosen.

Kampfakta

Vard – Sola 5–2 (4–1)

Treningskamp

Haugesund idrettspark, bane 6

Mål: 1–0 selvmål (8), 2–0 Jose Bonilla (23), 3–0 Roy Miljeteig (str. 36), 4–0 selvmål (37), 4–1 Tobias Åsbø (40), 5–1 Andreas Endresen (74), 5–2 Markus Svela (80)

Målsjanser: 10–3

Gult kort: Robert Kling og Jacob Kvarven

Dommer: Johan Veland Kjellesvik, Haugar

Tilskuere: 75

Vards startellever: Maciej Raniowski – Martin Nordtveit, Claus Niyukuri, Arne Bjordal, Anders Underhaug – Roy A. Miljeteig, Jacob Kvarven, Erik Granat– Stian Barane, Jose Bonilla, Robert Kling