Gå til sidens hovedinnhold

Vi skifter ut tegneserier

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er en tid for alt. Nå forsvinner fire tegneserier fra spaltene i Haugesunds Avis og blir erstattet med nye.

TEGNESERIER: – Det er alltid skummelt å gjøre noe med tegneserier. Vi har våre vaner, og noen serier har folk blitt glad i. Men vi synes ikke at alle seriene har hatt den kvaliteten som vi ønsker. Derfor blir det skifte fra og med lørdag 1. februar, sier ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho.

De som elsker Pondus og Lunch trenger ikke å fortvile: Disse seriene blir med videre. De har høy kvalitet og er morsomme. Frode Øverli leverer fremdeles vittige Pondus-striper, mens saudabuen Børge Lund fortsetter å ta temperaturen på et lett gjenkjennelig kontormiljø. Som mange kan identifisere seg med.

Serier forsvinner

– Å ta ut serier er ikke lett, men nå satser vi på norsk tegneseriekunst som har gjennomgående høy kvalitet.

– Hva forsvinner fra Haugesunds Avis sine spalter?

– Det er seriene Zits, Pels & Poter, Hårek og Nemi. Hårek er en masseprodusert serie som på engelsk heter Hagar the Horrible og er laget av Dik Browne. Han døde i 1989, det er ikke ferskvare det folk leser nå. At Nemi forsvinner er nok det som blir tyngst å fordøye. Personlig synes jeg ikke at kvaliteten er så god som tidligere. Regner med at vi kommer til å få en del reaksjoner fra leserne våre. Slik vil det alltid være når vi tar ut en eller flere serier, sier Tho.

Dagbladet har kuttet ut tegneseriene på alle dager unntatt lørdag. For Haugesunds Avis er det å kjøre en avis uten tegneserie ikke noe tema nå.

– Tegneserier skal vi ha, og Haugesunds Avis er nok en av avisene i landet med flest tegneserier, sier Einar Tho.

Flaggskip og helt nye

De nye tegneseriene blir alle levert av Strand Comics. De er som følger: Intet nytt fra hjemmefronten, laget av Therese G. Eide, Dunce av Jens K. Styve og en gjestestripe som vil gå tre måneder, før en den skiftes ut. Først ut i gjesteserien er Tegnehanne laget av Hanne Sigbjørnsen.

– En serie blir borte. Grunnen til det er at vi leverer fem serier per dag. Da blir det bedre plass til hver serie. Vi setter stor pris på at Haugesunds Avis vil satse på nye serier, sier Simen Joner i Strand Comics.

Han har ansvar for salg av tegneserier til aviser i Norge og Skandinavia ellers.

– Pondus er flaggskipet vårt. Jeg synes at Pondus holder fremdeles høy kvalitet og er aldri kjedelig. En suksess i skandinavisk sammenheng. Frode Øverli leverer alltid. Lunch begynner puste i Pondus i nakken, sier Joner.

Thersese G. Eide fra Bergen tegner og skriver Intet nytt fra hjemmefronten. Serien begynte som en mammablogg da Eide fikk tre barn på 21 måneder og blogget om sine opplevelser via blyant og strek. Denne serien blir fast innslag i Haugesunds Avis.

Gjestestriper i tre måneder

– Vi er glad for kvinnelige serier, og vi setter pris på at vi har en gjestestripe som går over tre måneder. Da får vi presenteret nye serier. Først ut er Tegnehanne laget av Hanne Sigbjørnsen fra Kverneland i Rogaland. Vi skulle gjerne hatt striper av henne hver dag, men da måtte hun ha produsert mer. Med gjestestriper har vi muligheter til å vise nye talenter. Det finnes mange av dem, mener Simen Joner.

Dunce av Jens K. Styve vil du får servert hver dag. Dette er en av få striper på nynorsk, noe som er et poeng for Haugesunds Avis som dekker flere nynorskkommuner. Serien Dunce handler om en fraskilt far, hans lille sønn, og om vennskap, jobb og alle de små og store tingene i tilværelsen. Da serien slo ut 110 konkurrenter og vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016, mente juryen at Styve hadde knekt de fleste kodene for en vellykket stripeserie.

«Serien har en herlig og kontant snert i replikkene, og en oversikt, timing og formidlingsevne som gjør at man leser i spenning fra rute til rute, fra stripe til stripe, uten å vite hva som kommer til å skje», skrev blant annet juryen.

Selvbiografisk serie

Stripen var på trykk tidlig i 2017. Allerede samme høst sluttet Jens K. Styve i sin faste jobb i et designbyrå.

– Serien er selvbiografisk. Hovedpersonen heter Jens som meg, men her er alt sant og ingenting sant. Egentlig er jeg gift, men kona mi ville ikke være med i en tegneserie. Derfor møter vi en skilt Jens, sier tegneserieskaperen som er fra Hjelmås i Nordhordland.

De siste 20 årene har han bodd i Tromsø. 600 striper har det blitt og to tegneseriebøker. Dunce går for tiden i ti norske aviser. I tillegg har Styve skrevet tre romaner. Den ene, «Eg Ove Kvamme», har en hovedperson fra Karmøy.

– Det er vanskelig for meg å bedømme hva som er morsomt i stripene mine. Jeg er opptatt av det som skjer mellom folk. Det kan det bli humor av.

Kommentarer til denne saken