Westcon tar et jafs – og er nå største eier i Aquafarm

Konsernsjef Arne Birkeland i Westcon Group. Nå har verftet kjøpt seg opp i oppdrettsnæringen.

Konsernsjef Arne Birkeland i Westcon Group. Nå har verftet kjøpt seg opp i oppdrettsnæringen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Westcon ser en framtid i oppdrettsnæringen.

DEL

NÆRINGSLIV: I november 2016 kjøpte Westcon Group seg første gang inn i oppdrettsleverandøren Aquafarm Equipment.

Den gang med en mindre eierpost. Nå har Ølensvåg-selskapet tatt et solid jafs. Gjennom en emisjon øker Westcon nå eierandelen til 34 prosent, og blir dermed største aksjonær i selskapet.

– Havbruksnæringen står foran store utfordringer og Aquafarm har utviklet et innovativt konsept, som vil bidra til å løse disse. Vår tro på konseptet har vokst betydelig gjennom det året vi har vært inne på eiersiden, og det uttrykker vi nå ved å investere ytterligere, sier konsernsjef Arne Birkeland i Westcon Group i en pressemelding.

Birkeland er også styreleder i Aquafarm Equipment.

– Aquafarm har utviklet den semi-lukkede oppdrettsmerden «Neptun». Denne er testet ut gjennom flere år av Marine Harvest og det har blitt dokumentert svært gode resultater når det kommer til god vekst, lite lus og annen sykdom, samt oppsamling av store deler av avfallet, beskriver Birkeland i pressemeldingen.

Fikk avslag

Aquafarm søkte om utviklingskonsesjon i fjor sommer, med et mål om ta «Neptun» videre til fullskala drift og produksjon. I høst kom avslaget fra Fiskeridirektoratet.

– Direktoratet begrunnet med at konseptet ikke oppfyller kravet om «betydelig innovasjon». Paradoksalt nok tildelte EU-programmet Horisont 2020 prosjektet 18 millioner kroner i støtte noen måneder tidligere, sier Birkeland, som mener avslaget er oppsiktsvekkende.

– Vi finner det særlig oppsiktsvekkende at konseptet vurderes ikke å oppfylle kravet om betydelig innovasjon, når verdens største forsknings- og innovasjonsprogram gir prosjektet 18 millioner kroner i støtte, sier Birkeland, som har klaget på vedtaket.

Les også: Verdens største på vei 

Artikkeltags