FRIIDRETT: Hvor mange runder er det på Bislett?

For deltakerne i ultraløpet Bislett 24-timers, har faktisk det kjente umulighetsspørsmålet et svar.

I fjor holdt vinneren Allan Hovda (36) ut i imponerende 264.887 meter – eller drøye 485 runder. Aldri før har noen løpt så langt som ham i løpet.

Banketten tilbrakte han derimot på Lovisenberg sykehus.

For det som skjer i kjelleren på Bislett, er ikke for hvem som helst.

– Var aldri redd

– Jeg visste at jeg helt sikkert ikke klarte å holde i 24 timer. Det stemte på en måte, sier Hovda og ler.

Avisa Oslo ringer triatlonløperen fra Sveio nøyaktig ett år etter at han løp lengst av alle på tartandekket på innendørsbanen.

Tidligere hadde han «kun» løpt 80 kilometer i strekk. Løpet gikk likevel over all forventning – helt til det gjensto en halvtime. De fleste rundesplittene lå på godt under tre minutter, men på den siste runden måtte han støtte seg til veggen for å holde balansen. Han brukte 12 minutter på runden, før sluttsignalet omsider ulte over høyttaleranlegget.

Etter løpet kastet Hovda opp, ble skjelven og måtte legge seg ned. Legepersonell ble tilkalt for å bistå.

– For meg var det ikke dramatisk. Jeg var aldri redd for at noe var alvorlig galt, men det var en ny opplevelse med tanke på hvor sliten jeg ble, sier han.

Kunne ikke annet enn å vifte med tærne

Han tilbrakt to døgn på Lovisenberg sykehus. Legene diagnostiserte ham for rabdomyolyse. Tilstanden kan oppstå hos friske personer etter svært utmattende økter Det kommer av en betennelse i muskulaturen som «lekker» over i blodet. I de verste tilfellene kan det føre til nyresvikt.

Hovda har fullført rundt 30–40 Ironman-konkurranser i løpet av karrieren. Ringvirkningene etter Bislett-løpet ble noe helt nytt.

– Jeg har aldri vært i nærheten av å bli så ødelagt i beina og fra hoftene og ned. I to dager kunne jeg ikke annet enn å vifte med tærne. Jeg klarte ikke å snu meg fra ryggen til å ligge på siden uten hjelp, sier han.

Det tok to uker før han følte seg klar til å begynne med lett opptrening igjen. Likevel tok det ikke lang tid før han var tilbake i toppslag.

– Én måned etter Bislett-løpet var jeg kanskje i den dårligste formen i mitt voksne liv, men tre måneder senere var jeg i min beste form noensinne. Jeg kom meg fort, sier han.

Vil delta igjen

Lørdag arrangeres Bislett 24-timers for 15. gang. Årets utgave går uten Hovda på startstreken.

Til vanlig jobber han på en oljeplattform, men denne gangen gikk ikke jobbturnusen opp.

– Jeg vil definitiv delta igjen en gang, men det passet ikke nå. Kanskje neste år, sier han.

Til tross avslutningen, sitter han igjen med gode minner fra løpet.

– Det var veldig gøy og gikk overraskende bra. Det var mye mindre monotont enn det jeg trodde. Det var masse liv og god stemning, mimrer han.

Selv om Hovda ikke blir med i år, er det flere lokale deltakere.

Blant annet Haugesunds Avis-redaktør Einar Tho.

I tillegg skal også Annette Velde Sande fra Haugesund, Tom Falkeid fra Haugesund, Jorunn Hagesæther fra Karmøy og Finn Isaksen fra Sauda delta.

Sande skal for øvrig løpe til inntekt for Kreftforeningen, slik Haugesunds Avis har omtalt tidligere.

Les mer om det her.

Høres mer brutalt ut enn det er

Lege Mona Kjeldsberg er selv en ivrig ultraløper. Hun har tidligere stått på deltakerlisten til Bislett 24-timers, men har ikke hatt mulighet til å stille på grunn av skader.

Hun mener at løpet kan høres mer brutalt ut enn det faktisk er.

– Man må være litt gæren, men hvis man ser på de som deltar, så er det stort sett normale folk, forteller hun.

Mellom 2015 og 2020 var hun lege for Olympiatoppen – og var medisinsk ansvarlig for Norges helseteam i vinter-OL i 2018. Kjeldsberg opplever ikke at løpet utgjør en stor helserisiko.

– Alle klarer å være våkne i 24 timer om man vil. Man blir selvfølgelig veldig sliten og får vondter flere steder. Det er et hardt underlag på Bislett, så beina får kjørt seg. For noen kan det oppstå belastningsskader i kjølvannet av løpet, men det handler om hvordan man forbereder seg, sier hun.

For mange kan de bli en del belastningsskader som oppstår i kjølvannet av løpet, men det handler om hvordan man forbereder seg, sier hun.

I sommer løp Kjeldsberg fra Nordkapp til Lindesnes på 83 dager og 14 timer. I tillegg har hun erfaring fra en rekke ultraløp.

Legen forklarer at ultraløpere ofte er gode til å takle mentale prøvelser. Det er vel så viktig som det fysiske.

– Skal du løpe i ett døgn eller lenger, så vil man måtte takle flere opp- og nedturer. Man må løse de utfordringene som oppstår underveis: Det blir tunge perioder, man blir trøtt, får vondter, kan slite med ernæring, bli for varm eller for kald. For mange ultraløpere er det tiltalende nettopp at man må løse en rekke mentale oppgaver underveis, sier hun.

Arrangeres for 15. gang

Olav Engen, arrangøren bak 24-timersløpet, mener det er få ting som kan måle seg med det som skjer på Bislett.

– Her har vi en helt unik bane 550 meter. Jeg vet ikke om noe lignende i verden. I tillegg er det noe med stemningen her. Det gjør folk har lyst til å komme tilbake, selv om nesten alle sier «aldri mer», sier han.

160 deltakere i alle aldre – og i hver sin ende av formskalaen – stiller. Engen mener at kunsten er å løpe sakte nok.

– Mye handler om fart. Åpner man for fort, blir det problematisk. Det å løpe sakte nok kan være en utfordring.

– Jeg valgte i sin tid å variere. Jeg løp åtte minutter og gikk i to minutter. De pausene på to minuttene, som opplevdes lange, gjorde at jeg kunne holde på mye lenger enn jeg noen gang kunne gjort, sier han.

PS! Bislett 24-timers kan du se minutt for minutt på h-avis.no lørdag klokken 10.00. Se løpet her.