Gå til sidens hovedinnhold

Vinterstorm etter bispevalg i Rogaland

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg har aldri fått så mye kjeft, sier Kristin Gunleiksrud Raaum i Kirkerådet, som valgte en annen Stavanger-biskop enn kirken lokalt og biskopene pekte på.

STAVANGER: – Men jeg har også mottatt uvanlig mange takknemlige meldinger fra folk som mener dette var et riktig valg, tilføyer kirkerådslederen.

Striden om vigsel av homofile er ikke over i Den norske kirke. Nå bidrar den til å skape storm i Rogaland. Anne Lise Ådnøy ble ansatt som ny biskop i Stavanger bispedømme fredag. Det til tross for at Karmøy-prost Helge Gaard hadde støtte fra Bispemøtet og Stavanger bispedømmeråd og dessuten fikk flest stemmer i den rådgivende avstemningen i den lokale kirken. Nå føler mange seg overkjørt.

Kirkerådet var delt, men Ådnøy ble valgt med åtte mot seks stemmer. Ådnøy har sagt at hun vil vie par av samme kjønn, Gaard det motsatte.

Les også

– Leit at jeg ikke får være med å få fart på bispedømmet, sier Helge S. Gaard

 

Både inn- og utmeldte

Raaum vil ikke fortelle hva Kirkerådet la vekt på når de gjorde sitt valg. Selv framhever hun Ådnøys evne til å forkynne.

– Det er min opplevelse at spørsmålet om vigsel av to av samme kjønn ikke fikk stor plass, sier Raaum om diskusjonen i rådet.

Raaum sier seg enig i at nettopp spørsmålet om homofilt ekteskap ligger bak de sterke reaksjonene, som har kommet både til henne personlig og Kirkerådet.

– Jeg syns alltid det er trist at noen melder seg ut, men ingen skal høre til i Den norske kirke som ikke ønsker å høre til der, sier Raaum, som opplyser at andre melder at de nå føler de nå vil melde seg inn.

Les også

Hun blir den nye biskopen

 

– Føler seg maktesløse

Leder Marie Grastveit i Stavanger Bispedømmeråd rykket lørdag ut med en advarsel.

– Folk føler seg maktesløse. Jeg vet ikke om de kommer til å gidde å engasjere seg i kirken lenger. Jeg er bekymret for at en del kan komme til å melde seg ut av Den norske kirke. Det er et realistisk scenario. Kirkerådet har gjort det vanskelig for seg selv, sier hun til Vårt Land.

Hun mener avgjørelsen er udemokratisk, selv om Kirkerådet er demokratisk valgt.

– Det er en forskjell på å ha makt, og å bruke makt. Jeg opplever at Åpen Folkekirke med dette misbruker makten sin, når de hadde muligheten til å vise at de var åpne, sier hun.

Grastveit mener striden ikke bare handler om vigselsspørsmålet, men viser til at Gaard har vært åpen for at lokale menigheter kan ha «ulik profil i blant annet liturgi», noe Ådnøy er skeptisk til.

– Jeg vet at det er mange som er glade sammen med meg. Og så går hjertet mitt til alle som er skuffet. Særlig Helge, som hadde et så klart votum, sa Ådnøy da hun ble presentert som ny biskop lørdag.

Les også

Biskopene støtter Karmøy-prost

 

Demokratisk valgt

Raaum representerer den liberale organisasjonen Åpen folkekirke og avviser anklagen om maktmisbruk. Hun viser til at Kirkerådet og Kirkemøtet er demokratisk valgt.

– Det er ikke udemokratisk når man er valgt for å representere et syn, at man tar konsekvensen av det i beslutninger, sier Raaum.

Hun mener det alt i alt er mindre trykk i diskusjonen om vigsel av likekjønnede nå enn for fire-fem år siden, men sier det likevel er mye som tyder på at det blir et tema ved kirkevalget i september.

Kommentarer til denne saken