Flere av de som ikke vil ta koronavaksinen opptar senger på Haugesund sykehus. Det viser mangel på respekt for både myndigheter, helsepersonell og de som har sagt ja til å ta den.

Regjeringen og helsemyndighetene kommer med den ene anbefalingen etter den andre, men de uvaksinerte viser bare til at Norge er et fritt land. Men frihet er så mangt. Det er noe som heter frihet under ansvar.

I flere kommuner er det innført strenge restriksjoner for å få folk til å vaksinere seg. Men på langt nær i alle. Heller ikke i Haugesund og Karmøy.

Dette kan ikke fortsette. De som ikke vil vaksinere seg, må få ulike former for påbud - enten at de må bruke munnbind, holde meteren og å teste seg flere ganger i uken. Eller vise fram koronasertifikat når de er ute blant andre. Det er det eneste som kan få dem til å vaksinere seg.

Nå har riktignok regjeringen kommet med enda flere anbefalinger om å bruke munnbind der folk er tett på hverandre. Spørsmålet er om det hjelper. Sånn som situasjonen er i dag er det en mix av vaksinerte og uvaksinerte på steder hvor det samler seg mye folk.

Koronapandemien handler ikke bare om sykdom, men også om samfunnsøkonomi. Det koster penger å ha folk på sykehus, det koster penger når folk er sykmeldte. Samtidig tar de plassen på sykehusene fra andre som trenger den.

Pandemi er ingen bagatell, det viser alle som har dødd på grunn av den. Alle konkursene, alle som har mistet jobben sin, livskvaliteten. Mens smitten fortsetter. Og ser ut for at den vil ingen ende ta.

I hvert fall ikke før de uvaksinerte også viser ansvar og tar vaksinen.