People in nature, Dress shirt, Smile, Plant, Eye, Happy, Beard, Grass

BANKEN SOM SPARRNGSPARTNER: Avdelingsleder for privatmarkedet i Haugesund Sparebank, Kristian Hansen, oppfordrer folk til å bruke banken som sparringspartner.

Annonsørinnhold fra

Font

55 prosent tror det blir tøft fremover:

– Rigg deg for fremtiden mens renta enda er lav!

Renta øker, prisene stiger og verden er urolig. Småbarnsfamilier og de som nylig har kjøpt sin første bolig, har høye utgifter fra før. Er det grunn til bekymring?

Samtidig som renta er på vei opp, skyter prisene på drivstoff, mat og materialer i været.

39 prosent av befolkningen sier økte utgifter i husholdningen går fint, mens 55 prosent tror det vil bli tøft fremover. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos.

Avdelingsleder for privatmarkedet i Haugesund Sparebank, Kristian Hansen, forteller at de får henvendelser fra bekymrede haugalendinger. Han oppfordrer folk til å bruke banken som sparringspartner. Mange blir beroliget av rådene de får.

- Folk som spør om råd blir overrasket over hvor små grep som skal til for å sikre økonomien. Terskelen skal være lav for å ringe meg, sier han engasjert.

ENGASJERT AVDELINGSLEDER: Kristian Hansen kommer med gode tips i urolige tider til bekymrede hauglendinger.

Kun anbefalt som en midlertidig løsning

De som har kjøpt sin første bolig og har små barn er i en fase hvor de har høye utgifter. Hansen forteller at denne gruppen gjerne føler ekstra på endringene vi nå ser. Han er selv småbarnsfar, og kjenner seg godt igjen.

-  De er i den livsfasen hvor man er sårbar for større utgifter. Mange har vært vant med et høyere forbruk som følge av den lave renta vi har sett over lengre tid. Noen har også skaffet seg dyr bolig eller hytte i ung alder, og føler nå at de har tatt seg vann over hodet. Vi opplever at folk da tenker at de må søke om avdragsfrihet, forteller han.

Hansen fremhever at avdragsfrihet kan være en god midlertidig løsning i enkelte tilfeller, men det kan være lurt å ta en prat for å se om en kan finne bedre og mer varige løsninger.

"

De er i den livsfasen hvor man er sårbar for større utgifter. Mange har vært vant med et høyere forbruk som følge av den lave renta vi har sett over lengre tid.

Kristian Hansen, avdelingsleder for privatmarkedet i Haugesund Sparebank

Ta heller disse grepene!

Å møtes ansikt til ansikt kan være nyttig av og til, og sammen kan en finne gode løsninger.

-  Haugesund Sparebank går i så måte litt motstrøms ved at vi ønsker å invitere folk inn i banken. Det meste kan du løse via telefon og internett, men av og til er det lurt å komme innom for å ta en fot i bakken. Da kan vi sammen gå gjennom økonomien, og se hvor vi kan gjøre fornuftige endringer som letter bekymringene. En økonomisk helsesjekk er kjempesmart. Da kan vi rigge oss for fremtiden, mens renta enda er lav, påpeker han.

Kristian og de andre i banken kan hjelpe deg med en beregning på hva det vil utgjøre hvis renten stiger, og hvor mye det blir i måneden.

-  De fleste ser ved en gjennomgang at de kan kutte i utgifter. Å spare noen tusenlapper i måneden og sette det inn på en reservekonto, betyr faktisk ganske mye. Da får du bygget deg opp en reserve på konto, samtidig som du har vent deg til en høyere månedlig utgift. Når renten da øker, er du rigget til å håndtere dette, tipser Kristian

INVITERER TIL EN PRAT: Kristian Hansen fremhever at terskelen for å ringe rådgiverne i Haugesund Sparebank skal være lav.

"

Av og til er det lurt å komme innom for å ta en fot i bakken. Da kan vi sammen gå gjennom økonomien, og ser hvor vi kan gjøre fornuftige endringer som letter bekymringene.

Kristian Hansen, avdelingsleder for privatmarkedet i Haugesund Sparebank

Sinking funds

Kristian anbefaler en metode som kalles for  "sinking funds".

-  Dette er en metode som sørger for at du har nok penger til utgifter som ikke trekkes fast. Det kan være lurt å opprette flere kontoer i nettbanken for ulike utgifter. Eksempler på disse kan være mat, gaver, kommunale avgifter, strøm, bil og reise.  Finn forventet årlig utgift til formålet, del så på 12 måneder og sett opp et fast trekk til kontoen. På den måten sikrer man at man har kontroll på utgiftene, opplyser han.

Kristian oppfordrer også folk til å sjekke forbruket sitt de siste to månedene, og se hvor mye en kan kutte ned på utgifter. Det du sparer kan du sette av som en buffer slik at du er rustet for fremtidige endringer.

- Det kan være mye å spare på å sette opp et matbudsjett, og gå gjennom utgifter på ting som take away. Få også hjelp av banken til å gå gjennom forsikringene dine. Mange er dobbelt forsikret, eller har forsikringer de ikke trenger. Skaff deg i tillegg en oversikt over hvilke abonnementer du har. Her kan det være tusenlapper å spare i måneden. Det finnes apper som gir deg en samlet oversikt, forteller han.

"

Haugesund Sparebank går i så måte litt motstrøms ved at vi ønsker å invitere folk inn i banken. Det meste kan du løse via telefon og internett, men av og til er det lurt å komme innom for å ta en fot i bakken. Terskelen skal være lav for å ringe meg.

Kristian Hansen, avdelingsleder for privatmarkedet i Haugesund Sparebank

Bryr seg om kundene

Kristian stortrives i jobben som avdelingsleder for privatkunder i Haugesund Sparebank, men det er fortsatt viktig for han å ha rollen som kunderådgiver.

- Det var en forutsetning for å takke ja til jobben, at jeg kunne fortsette med kunderådgivning. Jeg ønsket å jobbe i en lokal bank, med nærhet til kundene. Det får jeg i Haugesund Sparebank. Her skreddersyr vi tilbudet basert på den enkelte kundes behov, forteller han.

I følge Kristian er det ingenting som er så gøy og givende som å hjelpe noen med å kjøpe sin første bolig.

- Du blir skikkelig spent og glad på deres vegne! Jeg trives med at vi kommer tett på folk, og får mulighet til å følge de gjennom ulike livsfaser. Vi blir ofte godt kjent, og bryr oss virkelig om hvordan det går med dem, avslutter han engasjert.


  • Se på andre alternativer enn avdragsfrihet. Å endre nedbetalingstiden på lånet kan være en bedre løsning.
  • Sinking funds: Dette er en metode som sørger for at du har nok penger til utgifter som ikke trekkes fast. Det kan være lurt å opprette flere kontoer i nettbanken for ulike utgifter. Eksempler på disse kan være mat, gaver, kommunale avgifter, strøm, bil og reise. Finn forventet årlig utgift til formålet, del så på 12 måneder og sett opp et fast trekk til kontoen. På den måten sikrer man at man har kontroll på utgiftene.
  • Få hjelp av banken til å gå gjennom forsikringene dine. Mange er dobbelt forsikret, eller har forsikringer de ikke trenger,
  • Sjekk forbruket ditt de siste to månedene, og se hvor mye du kan kutte ned på utgifter. Det kan være mye å spare på å sette opp et matbudsjett, og gå gjennom utgifter på take away.
  • Skaff deg en oversikt over hvilke abonnementer du har. Her kan det være 1000-lapper å spare i måneden. Det finnes apper som gir deg en samlet oversikt.
  • Det du sparer på disse grepene kan du sette av som en buffer slik at du er rigget for fremtidige endringer i pris og renter.
  • Lytt gjerne på podcaster for tips til hverdagsøkonomienTIPS:

Slik rigger du deg for fremtiden...

KONTAKT

Kristian Hansen


Avdelingsleder

52705013

kristian.hansen@haugesund-sparebank.no