Melissa valgte å følge drømmen sin
Annonsørinnhold fra

Fra hun var liten har Melissa Pollestad Våge vært ekstra interessert i kjøretøy. Hun valgte derfor en litt annerledes vei enn mange av klassevenninnene. – Det er ingenting som gjør oss mer stolte enn når lærlingene lykkes innen bilfaget, forteller Knut Rørtveit.
Sammen med faglig leder, Jan Vidar Susort, driver daglig leder Knut Rørtveit opplærlingskontoret for Bilfag Haugalandet.
De engasjerte mentorene brenner for at lærlingene skal få en god og innholdsrik lærlingetid.
Opplæringskontoret følger opp lærlingene og bedriftene i læretiden. De gjennomfører oppfølgingssamtaler, informerer om rettigheter og plikter, tilrettelegger, formidler yrkesteori, arrangerer kurs for lærlinger og fagprøveforberedende kurs.
I tillegg er de aktivt ute på skolene og yrkesmesser for å fortelle om mulighetene som finnes i bransjen.
Ekstrem givende
På fagbrevutdelingen er det to stolte karer med klump i halsen, som overværer at lærlingene er i mål med fagbrevet sitt.
– Denne jobben er ekstremt givende. Vi får lov til å følge elevene fra det første elevbesøket, gjennom lærlingetiden og frem til de har fullført fagprøven. Det er stas å være i Maritim Hall og se at de får utdelt fagbrevet og fagarbeideklokke, forteller Knut engasjert.

Denne jobben er ekstremt givende.Vi får lov til å følge elevene, og er veldig stolte av de.
Knut Rørtveit - Daglig leder, opplæringskontoret for
Bilfag Haugalandet.
Melissa fulgte drømmen sin
En av de som har valgt å bli bilmekanikerlærling er Melissa Pollestad Våge. Hun har vært interessert i bil hele livet, men ble for alvor hekta i 12-13 års alderen. Det å satse som bilmekanikerlærling er noe hun stortrives med.
Allerede på ungdomsskolen var hun utplassert på verksted. Hun fikk også etterhvert kjøre traktor på gården, og har vært med i garasjen siden hun var liten. Å få være skitten og skru er helt topp.
Melissa landet derfor kjapt en læreplass, etter å ha hatt sommerjobb hos Toyota Haugesund.
– Det er ingenting som er mer gøy enn en tøff bil med god lyd. Jeg elsker å skru, og forstår nå mer og mer om bilenes kontruksjon. Jeg arbeider mekanisk nå, men er motivert for å ta flere fagbrev. Drømmen er å gå veien fra personbil til skadeoppretning, lakkering og lastebil. Jeg er interessert i alt innen bil, og skal bli knallgod på en ting om gangen. Kanskje starter jeg mitt eget verksted i fremtiden, forteller hun engasjert.

Kanskje starter jeg mitt eget verksted i fremtiden.
Melissa Pollestad Våge, Bilmekanikerlærling for Toyota Haugesund.
Vil ha inn flere jenter
Også fritiden går til bil for Melissa. Da henger hun med kompiser og skrur bil. Vintagebiler er hun spesielt begeistret for, og de drar også på biltreff.
Hun synes ikke det er et problem å være jente i et ganske mannsdominert yrke.
– Enkelte som ikke forstår kan være litt forutintatte, og tenker at dette yrket er for tungt og tøft for en lav jente. Men jeg har bevist det motsatte. Faktisk kan det være en fordel å ha små hender, og jeg blir ofte spurt om hjelp til finmekanikken. Jeg trener også styrke, og blir sterkere i jobben. Jeg har blitt godt mottatt. Det at jeg er villig til å lære, gjør at jeg får lov til å jobbe med det meste. Dagene går fort, og det er utrolig kjekt, forteller hun.
Trives best i kjeledress
Melissa fremhever at hun har fått mange positive tilbakemeldinger, og at bedriftene vil ha inn flere jenter. Melissa vil anbefale det til andre.
– Noen kvier seg kanskje for å velge et utradisjonelt yrke på grunn av de er redd for reaksjoner. Vi må rive ned den muren. Å jobbe med det jeg brenner for gjør meg lykkelig. Ikke vær redd for å følge drømmen din. Gå den retningen du vil og velg din egen vei, selv om vennene dine går i en annen retning. Det går helt fint. Jeg har prøvd å være opptatt av klær og sminke, men har funnet ut at jeg trives mye bedre i kjeledress under en bil, sier hun og ler.
Selv har hun mange planer videre.
– Dette er en kort utdannelse, hvor du tjener penger i læretiden og stiger i lønn jevnlig. Du kommer også fortere inn i voksenlivet. Jeg sparer til hus, og har satt opp en egen sparekonto til det allerede, opplyser hun stolt.

STORTRIVES SOM LÆRLING: Melissa Pollestad Våge vil anbefale bilfaget til andre.
Passer godt på
Den ivrige lærlingen har mye godt å si om oppfølgingen fra opplærlingskontoret.
– De sørger for trygghet, og er veldig snille med oss. I tillegg maser de på oss slik at vi skal klare dette, og gir gode råd. Kursene er veldig nyttige, og jeg føler at de på opplæringskontoret virkelig passer godt på oss lærlinger, avslutter hun smilende.

HEKTA PÅ BIL: Fra hun var liten har Melissa vært ekstra interessert i kjøretøy.
Mange muligheter og retninger å velge mellom
Faglig leder, Jan Vidar Susort, forteller at mange blir overrasket over hvor mange muligheter som finnes innen bilfaget. Faget er svært variert, og det er mange veier å gå.
– Dette passer bra for ungdom som er interessert i mange ulike typer transport, ulike fagdisipliner og ikke minst teknologi, forteller han.
Det å være bilmekaniker handler slett ikke bare om å mekke på personbiler. Det er alt fra å skru på bremser, til elektronisk feilsøking, support og kundebehandling. Man kan jobbe med tunge og lette kjøretøy, båtmotorer, bilskadefaget, motorsykkelfaget, bilpleie, lakkering, hjulutrustingsfaget og reservedelsfaget. For å nevne noe.

MANGE MULIGHETER: Faglig leder, Jan Vidar Susort, forteller at mange blir overrasket over hvor mange muligheter som finnes innen bilfaget.
Nøkkelen til suksess
Plattformen ungdommene bruker i lærlingeperioden ligger. er en digital lærebok som ligger på www.bilfag.no. Der får de gode tilbakemeldinger underveis. Veilederne er tett på hele prosessen. Både Knut og Jan Vidar har varierte og inspirerende arbeidsdager.
– Mange vet ikke hvor allsidig yrket er. Bilbransjen trenger flere folk, og bare fem prosent er jenter. Alle får læreplass og mulighet for å lande gode jobber, om man viser interesse og engasjement. Det er motivasjon som er nøkkelen til suksess. Det går bra med de aller fleste. Vi får veilede mange kjempeflinke, positive og motiverte ungdommer, forteller Knut.

GIVENDE JOBB: Jan Vidar og Knut er svært stolte av lærlingene på vitnemålsutdelingen.
VISSTE DU AT....
Om opplærings
kontoret for Bilfag
- Eies av medlemsbedrifter på Haugalandet og har ansvaret for å rekruttere lærlinger, tegne kontrakt, og hjelpe til med den praktiske tilretteleggingen i opplæringsbedriften.
- Opplæringskontoret følger opp lærlingen og bedriften i læretiden.
- Som lærling får du tilgang til en elektronisk opplæringslogg som kvalitetssikrer opplæringen.
- Opplæringskontoret gjennomfører yrkesteori, kurs for lærlinger og fagprøveforberedende kurs.
- Kurs de tilbyr lærlingen:
- Modulbaserte kurs i vg3 bilfag læreplaner
- AC Kurs med kompetansebevis
- Grunnleggende Elbilkurs
- Tilpasset opplæring utenfor normalveien 2+2 år*
* Etter avtale med fylkeskommunen og Videregående skole.
Vil du vite mer?

Les også
Formidabel vekst – AutoStore vokser videre
AUTOSTORE
Norsk gass til Europa
– en suksesshistorie fra Haugalandet
GASSCO



Kontakt oss
Har du spørsmål om Drivkraft? Kontakt oss gjerne.