Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

Hva er dette?

10 økonomiske bud til studenter

Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

1. DU SKAL IKKE BO ALENE 
Du sparer mye penger på å bo sammen med noen. Velg et kollektiv eller bofellesskap med folk du kommer godt overens med. Strøm, internett, husleie: Når alle utgiftene deles på flere blir det billigere. Prøv å finne romkamerater som passer din livsstil.

2. DU SKAL IKKE BRUKE KREDITTKORT
Markedet oversvømmes av kredittkort og fristelsene er mange. Kredittkort er en god sikkerhet for situasjoner der du plutselig må dekke utgifter, men ikke har nok penger. Men vær forsiktig. Haugesund Sparebank kan tilby studentkreditt som har lavere rente og kan være praktisk i begynnelsen av semesteret. For eksempel hvis du skal kjøpe bøker, eller betale inn depositum. Husleie er et eksempel på en nødvendig utgift - ikke nye solbriller.

3. DET ER IKKE FLAUT Å VÆRE EN FATTIG STUDENT
Penger er stas, men langt ifra alt. Det beste i livet er gratis - venner, kjæreste, samhold, latter. La det gjerne gå litt sport i å være økonomisk. Hvor billig middag kan man lage, hvor mange brødskiver får man fra et brød, kan panten etter en fest dekke neste vorspiel? Serveres det mat på et gratisarrangement? Det er gratis å være litt smart.


4. DU SKAL IKKE HA MANGE FASTE UTGIFTER
Abonnement på magasiner, Spotify, ViaPlay, Netflix, HB, TV2 Sumo, matleveringer på døra - månedlige små beløp blir fort store. Trenger du alle, og kan du dele innlogging med noen venner? Høye og faste utgifter spiser opp studielånet ditt og gir deg mindre spillerom og fleksibilitet. Prøv å ha lavest mulig faste utgifter.

5. DU SKAL IKKE SPRENGE KLESSKAPET
Helt ærlig, innrøm det - du har nok klær. Lån festkjolen av en venninne og dressen av en kompis. Dersom du har klær du ikke bruker - selg dem på finn.no, ebay, tise - bli kvitt dem.

6. DU SKAL LAGE FELLESMIDDAG - OG IKKE KASTE RESTENE
Inviter kollokviegruppa på fellesmiddag. Noen kjøper ost, andre kjøper kjøttdeig. Vipps hverandre slik at det blir rettferdig. Eventuelt kan dere lage en middagsklubb hvor dere inviterer hverandre. Billig, bra og veldig hyggelig. Ikke kast restene - de spiser du til lunsj eller middag i morgen.

7. DET ER FAKTISK LOV Å STJELE MAMMA OG PAPPAS HVITOST
Når du er hjemme for helgen, det er søndag og du skal snart reise tilbake til studiestedet ditt - nå er det perfekte øyeblikket å tømme kjøleskapet. Velg de dyre varene. Hvitosten, brunosten, pålegg, suppeposer, en frossen steik. Vær kreativ. Og hvis mamma tilbyr seg å lage rundstykker: Takk ja!

8. DU SKAL LAGE STUDENTBUDSJETT
Lag deg et enkelt studentbudsjett. Husleie, strøm, telefon, mat, lærebøker, reise. Det er ikke mange postene som skal til for at du får en god oversikt. Prøv å hold deg til budsjettet. Hvis party-budsjettet er brukt opp for denne måneden, vel - da må du vente til neste fest.

9. DU SKAL PRØVE Å SPARE
Prøv å sette av litt penger hver måned. En femhundrelapp, tusen kroner? Hvis du har litt penger i bakhånd takler du uforutsette utgifter bedre. Kanskje du trenger ny pc, sykkel eller en ekstra hjemreise? Har du anledning til en liten ekstrajobb noen timer i uken vil dette gi deg mye bedre fleksibilitet. Prøv å starte Boligsparing for ungdom - BSU. Da står du mye sterkere når jakten på bolig begynner. Det er viktig å vite at du må ha skattbar inntekt for å få glede av skattefradraget. Du kan få gode renter på BSU-sparing selv om du ikke har skattbar inntekt, men da får du altså ikke skattefradraget i tillegg.

10. DU SKAL IKKE BEGJÆRE ANDRES RIKDOM
Kanskje du er lei av å ha lite penger og er misunnelig på dem som jobber og har mye. Ikke vær det. Tiden kommer tidsnok når huslån og forpliktelser begrenser friheten din. Nyt livet som student og tenk at du er utrolig priviligert som har muligheten til å studere og fordype deg i akkurat det du vil. Du er ung, du er fri, du er student. Heldiggris.

Trenger du hjelp til å sette opp et studentbudsjett, eller ønsker du å opprette en sparekonto? Da har Haugesund Sparebank flere dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. Haugesund Sparebank tilbyr også skreddersydde sparekontoer for de mellom 18-25 år.

Les mer om tilbudet her.

Haugesund Sparebank

Del artikkelen på Facebook