Annonsørinnhold i samarbeid med Aibel

Hva er dette?

Aibel - mange muligheter for lærlinger

Aibel er ikke bare blant Haugalandets aller viktigste bedrifter. Hvert år tar Aibel inn 50 lærlinger. De får unike muligheter til å bli en del av Norges viktigste næring.

Annonsørinnhold i samarbeid med Aibel

Det er en gnistrende klar mandag og Haugesund og Risøy bader i gult morgenlys. Klokken har passert 08:30, men hos Aibel er arbeidshverdagen godt i gang. Over 1600 mennesker jobber her. Akkurat nå ligger det et produksjonsskip i dokken, i Nordsjøhallen begynner moduler til en plattform og ta form. På det store arealet som utgjør Aibel på Risøy er det full aktivitet. Inne i en stor hall kan man høre lyden av kraner, sveising, og mekanisk arbeid. En av dem som er i full gang med dagens innsats er Janicke Jaisua. Hun er 20 år og er fra Vikedal. Hun er lærling på andre året hos Aibel og er i full sving med å sveise små og store rørdeler som skal bli en del av en plattform.

Janicke Jaisua

- Det er et veldig kjekt arbeid. Du ser fremgang og du må være nøyaktig, forteller Janicke som skal ta fagbrev til sommeren.

Janickes arbeid og nøyaktighet er helt avgjørende for Aibel. Alle som jobber her må gjøre sine tildelte oppgaver så godt som overhodet mulig. Alt blir sjekket og kontrollert. Når man bygger plattformer og installasjoner som skal stå i barske Nordsjøen må alt fungere til punkt og prikke.

- Jeg liker selvstendigheten ved det å være lærling. Jeg tjener egne penger og har flyttet hjemmefra. Når jeg har fri så har jeg fri, forteller hun.

Janicke jobber i et avlukke, som er en liten del av den store hallen. Her har hun verktøyet sitt og holder god orden. Midt i hallen ligger det blanke og skinnende rørdeler som venter på å bli sveiset sammen.

I Nordsjøhallen er det også full aktivitet. Her er det så høyt under taket at man kunne hatt en egen musikkfestival. Men nå er hallen full, fordi flere moduler er under bygging. Dypt inn i en modul til plattformen Dvalin jobber Jørgen Kronstad Jacobsen. Han er 19 år og er elektrikerlærling. Akkurat nå monterer han en varmekabel som skal gå langs et rør, slik at de ikke fryser når plattformen en gang kommer på plass i Nordsjøen.

Jørgen Kronstad Jacobsen

- Det er utrolig kjekt å være lærling i Aibel. Vi får god opplæring og blir godt kjent med arbeidskolleger. Vi lærer veldig mye og får være med på viktige og spennende oppgaver. Vi gjør en skikkelig jobb, sier Jørgen.

Inne i modulen er det ledninger og trapper, stillas og rekkverk, rørgater og bokser - det er nesten utrolig at noen kan ha en oversikt. Men trives og finner frem.

- Du må kunne finne løsninger og improvisere. Dessuten må du være effektiv, vi skal jo bli ferdig innen fristen, sier Jørgen som har er i et lærlingløp på to og et halvt år.

- Etter fagbrev har jeg lyst å studere videre. Kanskje elektroingeniør, sier Jørgen Kronstad Jacobsen. 

Ellen Tvergrov

Ellen Tvergrov i Aibel er en av dem som er ansvarlig for lærlingene i Aibel. Hun har jobbet her lenge og vet hva som skal til og hva de ser etter når de ser etter lærlinger.

- Vi ser etter ungdom med lite fravær, greie karakterer, gode holdninger og som er interessert i å jobbe i industrien. Hvis du har dette er mye på plass, sier Ellen.

Hun forteller at lærlingene kommer inn i et godt miljø med andre lærlinger og lærer seg hvordan arbeidslivet fungerer.

- Lærlinger på Aibel har bratt læringskurve og utvikler seg voldsomt - selvsagt innen faget sitt, men også som menneske. Lærlinger blir ansvarlige, selvstendige og voksne, sier Ellen Tvergrov som trives svært godt med å jobbe med lærlinger.

- Det er så mye kjekke og flinke ungdommer, som kan så mye. Det er alltid stas når vi får nye lærlinger. Det gleder vi oss alltid til, sier Ellen.

På Aibel fortsetter arbeidsdagen og lunsjpausen er rett rundt hjørnet. Når skiftet til Janicke og Jørgen er unnagjort kan de dra hjem og slappe av, trene, være med venner og vite at de har unnagjort en skikkelig arbeidsinnsats - og ikke minst: lært enda noe mer.

Aibel

Del artikkelen på Facebook