Annonsørinnhold fra Hageland Karmsund

Hva er dette?

Den hemmelige julebyen hos Hageland Karmsund

Å bruke tiden før jul sammen med de du er glad i er den beste julegaven. Og ungene elsker det.

Annonsørinnhold fra

- Du kan jo ikke kjøpe julestemning på nett. Du må finne den helt selv, og her hos Hageland - eller Juleland, som vi blir nå i tiden før jul, ønsker vi å tilby kundene våre en skikkelig god opplevelse, sier Asle Serigstad.

Han er daglig leder ved Hageland Karmsund, Hagesenteret på Norheim, ved Oasen. Ellers i året bugner butikken av alt du trenger til en frodig hage. Nå frem mot jul endrer Asle og de andre ansatte fokus. I disse dager legger de aller siste hånd på verket - en juletunnel og juleby som sender tankene rett inn i en snødekket juletid. Det glitrer i snø og blinker i små julelys. Detaljrikdommen er stor og alt er møysommelig bygget opp. Jernbane som slynger seg gjennom fjellandskap. Reinsdyr som står klar i stallen og får høy av nissen, skidyktige nisser som kjører ned bratte fjell med pakkene på ryggen. Her er det noe for enhver smak - og aldersgrupper.

Lag din juleby - få tips

Julebyer har lenge vært stort nedover i Europa. Men for to år siden begynte det for alvor å bli populært her i Norge, og Hageland leder an. Vi er de eneste som har dette i stor skala.

- Nå bruker vi flere uker på å bygge opp julebyen vår, sier Asle.

- Mange har begynt å bygge sin egen juleby. Hvert år kjøper de kanskje et nytt element, som gjør at byen vokser. Ungene elsker det jo, og når det er mørkt i rommet og bare julebyen skinner av lys og snø så blir stemningen magisk, forteller Asle.

Mange spør Asle og betjeningen på Karmsund Hageland om tips og hjelp til hvordan de kan bygge sin juleby.

- Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det er ekstra stas. Vi hjelper gjerne og har samlet tips og råd i et lite hefte. Det er jo knallgøy når du ser blikkene og ansiktene til barna - og de voksne. En juleby blir jo aldri helt ferdig. Det er alltid noen små justeringer og noe nytt man kan lage, forteller han.

Juletre - den store avgjørelsen

- Å velge juletre handler om følelser, sier Asle.

Diskusjonene og argumentene for det ene treet eller det andre kan både være grundige og lange. Alle vil gjerne si sitt.

Salget av kunstige juletrær har eksplodert de siste årene. Variasjoner i høyde, form, farge og kvalitet er stor. Noen er opptatt av pris, andre mer opptatt av å finne det fineste treet. Vi finner alltid noe som passer, sier han.

De kunstige trærne har blitt utrolig naturtro etter hvert, og hos oss finner du det største utvalget på markedet og de mest naturtro trærne.

Vi ser jo at julefeiringen er i stadig endring. Javisst er vi tradisjonsbundne, men allikevel endrer vi på små og store ting. Før var det kanskje slik at de aller fleste pynter treet en dag eller to før jul. Med kunstig juletre har du ingen barnåler som drysser på tepper og gulv. Derfor er det mange som får treet på plass langt tidligere. Barna elsker jo juletrær og det gir jo stuen en helt unik stemning, sier Asle.

Fortsatt er det mange som vil ha vanlig, naturlig tre, som kommer rett fra skogen.

- Det har vi selvsagt også. Mange sverger selvsagt fortsatt til naturlig juletre. For vi her på Hageland vil jo tilby det som kunden liker. Enten du sverger til det ene eller andre juletrealternativet så vil vi hjelpe deg med å finne det rette treet.

- Her hos Hageland er jo juletreet Dovre veldig populært. Det er et flott tre og har vært testvinner i VG de siste to årene. Dessuten er det fornuftig priset, sier Asle Serigstad.

DEN BESTE TIDEN: Juleforberedelser er ekstra gøy når du gjør det sammen med andre.

Juleland Karmsund skal inspirere

- Vårt mål med Julebyen her på Hageland er jo at folk skal bli inspirert til å gjøre det ekstra koselig hjemme.

- Julen kan jo lett bli travel der vi skal rekke over så mye. Da er det ekstra viktig å samle seg rundt noe som man kan gjøre sammen, sier Asle.

- Vi vil gi noe til kundene som er ekte, og som har krevet en innsats. Det tar jo ganske lang tid å lage en slik utstilling, sier Asle og smiler bredt.

Folk liker forskjellige ting, også når det gjelder julepynt. Noen vil ha det klassiske og tidløse og henter frem det samme år etter år og bygger videre på den stilen. Andre ønsker å fornye seg og følger de nye trendene.

- Vi ser jo at kundene tiltrekkes av de ulike stilartene. I stedet for å stable alt på rekke og rad har vi laget ulike miljøer, med de ulike stilene. Det er alltid interessant å se hvor ulike preferanser vi har, men at målet alltid er det samme. Vi vil gjøre det fint og koselig hjemme. Vi vil gjøre det klart til jul, sier Asle.

Sammen med kollega Sylvia Lande Austreid pakker de gavene som skal ligge i nissens reindsdyrslede. Den 7. november åpner nemlig Julebyen offisielt hos Karmsund Hageland.

- Vi ønsker alle velkomne. Enten det er unge eller gamle, besteforeldre eller småbarnsforeldre, eller kanskje de som skal feire sin første jul i sammen - vi har gjort alt klart og gleder oss til å ta imot dere, sier Asle og Sylvia.


JULELAND KARMSUND: En juleby er et perfekt prosjekt for en familie. Du kan begynne i det små og bygge på år for år. Tips og råd får du fra Asle Serigstad, daglig leder hos Hageland Karmsund.

JULELAND KARMSUND: En juleby er et perfekt prosjekt for en familie. Du kan begynne i det små og bygge på år for år. Tips og råd får du fra Asle Serigstad, daglig leder hos Hageland Karmsund.

Del artikkelen på Facebook