Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

Hva er dette?

 
 

Det brutale spørsmålet, satt på spissen, er om du skal på telttur eller cruise når du blir gammel?

Svaret er kanskje begge deler, men akkurat nå har du kanskje helt andre tanker i hodet.

Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

Kanskje du nettopp har bygget hus, kanskje du nettopp har fått barn, kanskje du er i din første jobb, kanskje du har fått deg kjæreste. Du er ikke midt i livet en gang, det er nå det skyter fart - for alvor. Og så kommer vi drassende med ordet «pensjon».

Tove Sternhoff, banksjef sparing/plassering.

Ja, faktisk.

Et stort og nesten umulig spørsmål er: Hvordan skal livet ditt bli den dagen du er ferdig i arbeidslivet. Du har stemplet inn for siste gang, du kan la vekkerklokka hvile og matpakke er uaktuelt. Du er kanskje 62 år, eller 65 eller 67 - umulig å si, men en dag er arbeidslivet over. Hvordan skal pensjonisttilværelsen din bli? Stoler du på at de offentlige pensjonsordningene er gode nok.

Ha en god plan

Det er et stort spørsmål som man kan bli svimmel av - enten av undring eller kjedsomhet. Men den dagen kommer, og du bør ha en god plan.

Norge er nemlig i endring. Velferdssamfunnet, teknologi, godt helsevesen, mindre fysisk krevende jobber gjør at vi lever lenger - og antallet eldre vokser.

Stoler du på at de offentlige pensjonsordningene er gode, at det er nok? Mange faktorer tyder på at dagens unge må både jobbe lenger og spare mer før de kan pensjonere seg.

Derfor er denne lille artikkelen noe av det viktigste du leser i dag. Ta kontroll på din pensjon, få oversikt - og kom i gang.

Livsglad pensjonstid

Se deg rundt, dagens pensjonister er ikke gamle. De trener, de vil reise, oppleve ting, lære noe nytt, besøke ungene, skjemme bort barnebarna og spise på restaurant i en europeisk storby - de vil utfolde seg. Tror du at dine krav til pensjonisttilværelsen blir annerledes?

Hmm, vi tenkte oss det ja.

Det brutale spørsmålet, satt på spissen, er derfor om du skal på telttur eller cruise når du blir pensjonist?

Råd om pensjon

1. Pensjon er kanskje ikke så spennende, men veldig viktig. Du kommer til å gi deg selv et klaps på skulderen når du blir gammel fordi du tok tak i dette i dag.

2. Begynn å spare tidlig. Desto tidligere du begynner å spare jo bedre ligger du an.

3. Vi lever lenger. Derfor må pengene som staten sparer opp for deg, altså folketrygden, fordeles over flere år. Det betyr lavere månedlige utbetalinger.

4. Du trenger ikke å spare så mye - ihvertfall ikke i begynnelsen. Begynn med 500 kroner i måneden, for eksempel.

5. Få oversikt. I dagens arbeidsliv skifter vi jobb oftere enn før. Det betyr at dine tidligere arbeidsgivere har spart i pensjon for deg. Dette kan du finne på minpensjon.no eller på NAV.no. Hvis du samler disse sparer du penger i unødvendig gebyr og får bedre oversikt over hva du får utbetalt når du blir pensjonist.

6. Lønn er viktig, men pensjonsordning er ofte frynsegoden vi overser, eller undervurderer konsekvensene av. Når du forhandler om lønn eller skal begynne i ny jobb - les pensjonsvilkårene nøye. God pensjonsordninger er gull verdt.

7. Snakk med rådgiveren din. Ta kontroll på egen pensjon. Ta med deg pensjonspapirene fra jobben din og ta en prat med en våre rådgivere. Ring i dag!

Haugesund Sparebank

Del artikkelen på Facebook