Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Ekspertens tips til valg av utdanning

- Tenk både taktisk og med hjertet. Bjorn Dapi forsker på framtidens arbeidsmarked, og har noen tips til deg som skal velge utdanning.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Dapi er forsker i Statistisk sentralbyrå, og en del av jobben hans er å framskrive arbeidsmarkedet. Det betyr å beskrive hvordan utviklingen kan bli ut fra det vi vet i dag og ut fra det vi antar om utviklingen i norsk økonomi og i utlandet.

Teknologi forandrer spillereglene

Forskeren sier at det er vanskelig å spå nøyaktig hvordan framtiden blir.

- Teknologi forandrer spillereglene. Roboter, kunstig intelligens og automatisering vil gi store forandringer, uten at vi helt vet rekkevidden av det. Men arbeidskraft vil fortsatt være en knapp ressurs.


Her blir det behov for arbeidskraft

Vi lever lengre, befolkningen blir eldre, og det betyr at det blir flere jobber innen helse og omsorg. SSB sin framskriving viser at det også vil være behov for ansatte med fagutdanning i bygg og anlegg, håndverksfag, elektromekanisk og maskinfag.


Etterspørsel etter ansatte med høy utdanning

Høyere utdanning ser ut til å være et trygt valg, selv om tallet på de som har høy utdanning øker mer enn tallet på jobber.

Bjorn Dapi

- Når noen med lav utdanning pensjonerer seg ser vi at de blir erstattet med ansatte som har lengre utdanning. Teknologi og spesialisering gjør at vi trenger mange med høy utdanning, og du er godt rustet for fremtidens arbeidsmarked med en solid utdanning, sier Bjorn Dapi.


Det kan ta tid å få drømmejobben

De som velger lang utdanning, for eksempel innenfor økonomi og administrasjon eller humanistiske fag, må likevel være forberedt på at konkurransen om de beste jobbene kan bli større.

- Det kan ta litt tid å få drømmejobben, fordi det er så mange som har denne type høy utdanning. Kanskje må du jobbe noen år før du får den jobben du aller helst vil ha, sier forskeren.


Les også: Foreldrene - viktige rådgivere

Tre råd til deg som skal velge utdanning

Forskeren har noen gode råd til ungdom som skal ta valget om veien videre.

* Tenk både taktisk og med hjertet. Det kan være lurt å vurdere hva det vil være behov for fremover, samtidig som du tar hensyn til hva du interesserer deg for. Du skal bruke mye av tiden din på jobb, så det er viktig å finne noe du liker.

* Hent informasjon fra mange steder: Rådgivere, yrkesmesser, venner, foreldre og andre. SSB sine framskrivinger bidrar også med et viktig utgangspunkt. Hvis du kun hører på venner og familie får du ofte mange like råd. Derfor er det smart å få tips fra forskjellig hold for å få oversikt over alternativene du har.

* Husk at alle valg du tar og informasjon du har må oppdateres. Jobber, muligheter og arbeidsmarked forandrer seg. Det er smart å holde deg oppdatert - også etter at du har fått drømmejobben. 

Del artikkelen på Facebook