Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

Hva er dette?

Spar deg til drømmen din

En god spareplan kan få deg hvor som helst. Morten og Nina sparte seg helt til et år på Bali. Hva er din drøm?

Annonsørinnhold i samarbeid med Haugesund Sparebank

- Det er egentlig litt tilfeldig at det ble Bali, men vi har lenge drømt om å ha et år som er helt annerledes, forteller Morten Lauknes fra Haugesund.

Sammen med kona Nina og døtrene Dina Kristine (11) og Karla (7) flyttet de fra en trygg norsk tilværelse til frodige Bali - hvor det meste er annerledes: Naturen, kulturen, levestandarden og hverdagen.

- Jeg oppdaget Bali og skolen da jeg var på en yogatur for fem år siden. Jeg sendte bilde hjem til Morten. Etter fem minutter fikk jeg svar: “Jeg er med!”, forteller Nina Solvang og smiler.

Nå har de allerede bodd på Bali i flere måneder og har funnet hverdagen og en helt ny verden.

 

Jakten på noe annet

Nina og Morten spinket og sparte i flere år for å ha råd til drømmen på Bali. De sa opp gode jobber, solgte bilen og har leid ut huset sitt i Kristiansand. Nå lever de drømmen på den tropiske øya i Indonesia. Barna går på den alternative og berømte skolen Green School. Skoleveien går gjennom rismarker og forbi jungel. De har basseng i hagen, stranda er like i nærheten og de kan surfe hver ettermiddag. De kan dyrke egentid, yoga og reflektere over livet og se verden fra et helt annet ståsted. De lever rett og slett drømmen sin. Du kan følge året deres i denne bloggen, hvor Nina skriver om ulike perspektiver på friåret, utenlandsopphold og klimaspørsmål.

For oss var sparing helt avgjørende for at Bali-året skulle la seg realisere, forteller Nina. - Vi kunne aldri lagt ut på denne turen uten sparing; du må legge deg opp penger.

Det koster å realisere drømmer

Hva er din drøm? Hverdagen suser av gårde. Vinter blir til vår og vår blir til sommer, og så er det plutselig høst igjen og julen står for døren. Javisst har du drømmer. En etterlengtet og lang ferietur til et reisemål du alltid har vært nysgjerrig på? En hytte, en sportsbil, et nytt kjøkken eller en fellesreise med hele familien? Eller hva med videreutdanning eller en forretningsplan, eller kanskje noe helt annet - en hemmelig drøm som krever mot og noen ekstra kroner på konto. Du har garantert en drøm. Den ligger et sted i bevisstheten og modner seg. 

Å drømme er heldigvis gratis, men de har en tendens til å koste både tid og penger hvis de skal gjøres til virkelighet. Hvis du ikke har noen drømmer, men heller nyter nuet og elsker tryggheten som ligger i å ha noen ekstra kroner på lur, så er moralen den samme. Det lønner seg å begynne og spare - gjerne i det små. Det viktigste er at du sparer litt hver måned.

 

9 Råd til deg som vil spare

1. Sett deg et oppnåelig mål og en tidsfrist. Da blir drømmen mer reell.

2. Våg likevel å drømme stort. Det er din drøm og ditt liv - du bestemmer.

3. Spar et fast beløp hver måned. Du trenger ikke spare mye. Noen hundrelapper gjør også nytten. Etterhvert kan du spare mer.

4. Sett et automatisk trekk i nettbanken, slik at sparebeløpet går rett inn på sparekontoen på lønningsdag. Da legger du knapt merke til at du sparer.

5. Sparer du mot et mål for familien - fortell dem om planen, la det bli et familieprosjekt hvor alle føler eierskap til drømmen.

6. Husk at det kan være lurt å spare i fond hvis du har et langsiktig mål. Det kan gi god avkastning på sikt. Spør din rådgiver om hvilke fond som passer for deg, din tidsplan og din drøm.

7. Lær barna dine å spare. Sett bort litt penger ved bursdager og jul, dersom de får pengegaver. La dem se og oppleve at pengene vokser.

8. Ikke tell pengene dine hver dag. Se heller mot drømmen og horisonten.

9. Begynn å spare i dag - det er aldri for tidlig og aldri for sent!

Ta kontakt med Haugesund Sparebank og start med sparing i dag.

Haugesund Sparebank

Del artikkelen på Facebook