Ti måneder fengsel for å stikke tolk med kniv

Artikkelen er over 1 år gammel

En syrisk statsborger som stakk en tolk med kniv utenfor voksenopplæringssenteret i Ølen i august, er dømt til ti måneders fengsel.

DEL

Vindafjord: Den 24 år gamle mannen nektet straffskyld og hevdet i retten at han befant seg i en nødvergesituasjon da han dro fram kniven og stakk den andre minst tre ganger i ryggen og skulderen. En uttalelse fra Stavanger Universitetssjukehus slår fast at blodtapet kunne være livstruende uten medisinsk behandling. Det kunne også ett av stikkene ha vært, dersom det halle gått litt dypere.

Det oppsto en krangel mellom syreren og tolken i et forretningsområde noen hundre meter unna voksenopplæringen. Det dreide seg om observasjoner som tolken hadde gjort på et utested i Haugesund noen dager tidligere, der han mente syreren hadde forsynt seg av andres øl mens de var på dansegulvet. En tusenlapp ble også borte fra tolken denne kvelden, noe han også tok opp med den andre og hans venn.

Forsøkte å trekke seg unna

Den tiltalte mannen forklarte i retten at det var tolken som var aggressiv fra første stund og kom med svært nedsettende kommentarer, og det var også ham som først forsøkte å angripe tiltalte selv. Dette står i motstrid til det både tiltaltes venner og utenforstående har forklart. Dessuten viser videoopptak fra forretningsområdet at tolken forsøker å trekke seg unna, mens den tiltalte holdes fast for å hindre ham i å løpe etter den andre og angripe ham.

LES OGSÅ: Knivstikking ved voksenopplæringssenteret

Et vitne som bor like ved, fortalte i retten at den laveste av de to, som var tolken, åpenbart forsøkte å trekke seg unna den andre. Utenfor voksenopplæringssenteret hindret en annen tolk syreren fra å angripe, men han klarte ikke å hindre at mannen trengte seg forbi ham og gikk til nytt angrep og trakk kniven mot tolken.

LES OGSÅ: Hevder han stakk i nødverge

Retten avviser derfor at tiltalte var i en nødvergesituasjon, som han hevdet, og finner for øvrig hele hans historie er en hjelpeløs  konstruksjon i et forsøk på å unndra seg straff. Retten tror heller ikke på at han hadde kniven med seg fordi den tilfeldigvis lå i jakka hans fra en tidligere fisketur.

Triste konsekvenser for ham

24-åringen fikk under rettssaken gode skussmål fra sin lærer ved voksenopplæringssenteret, som beskrev ham som ambisiøs og med gode sosiale ferdigheter. Retten ser ingen grunn til å trekke dette i tvil, og ser at saken derfor har fått svært uheldige og triste konsekvenser for ham.

Retten opplever påtalemyndighetens strafforslag på ti måneders fengsel som mildt og har vanskelig for å finne formildende omstendigheter ved selve saksforholdet. Snarere tvert imot hadde mannen med seg kniv, og bare motvillig erkjent faktiske forhold og forsøkt å konstruere en nødvergesituasjon.  Straffen ble satt til ti måneders fengsel.

Mannen må også betale 4.461 kroner i erstatning for tolkens ødelagte klær og andre utgifter, samt 50.000 kroner i oppreisning. Av den grunn slapp han saksomkostninger.

Artikkeltags